Ovaj kanton u BiH je jedan od rijetkih koji nije osigurao besplatne udžbenike za đake

U ovom kantonu nisu osigurani besplatni školski udžbenici za učenike u osnovnim školama kao što je to slučaj u većini drugih kantona u FBiH.


Foto: Facebook

Škole su spremne, imaju osiguran ogrjev i prijevoz, ali i ne produženi boravak za djecu čiji roditelji rade… Također, nisu osigurani ni besplatni školski udžbenici za učenike u osnovnim školama u USK, kao što je to slučaj u većini drugih kantona u FBiH.

Upozoravali su na ovo iz Koalicije Država i tražili da Vlada USK uradi taj minimum podrške roditeljima u USK, kako su uradile i mnoge druge vlade kantona u FBiH, ali nažalost, nije bilo podrške i razumijevanja kantonalne vlasti za ovu inicijativu i opravdan zahtjev predstavnika Koalicije Država na USK, prenosi Krajina.ba.

Nova školska godina je na pragu, odnosno od prvog septembra u školske klupe vraća se preko 16.500 učenika osnovnih škola u USK.

Ono što ohrabruje jeste i podatak da će u školu krenuti i 1637 prvačića što je u odnosu na godinu ranije manje za samo 20.

Ova razlika značajno je smanjena u odnosu na period od samo dvije godine ranije kada je bilo i po nekoliko odjeljenja manje upisanih.