Savjeti za roditelje: Pedijatri otkrili koje igračke djeci ne bi trebale biti nadohvat ruke

Svoja iskustva i savjete o ovoj temi je podijelilo pet pedijatara.


Foto: Envato
Foto: Envato

Dječija soba ili igraonica je predviđena za mnoštvo igraka, međutim, pedijatri su ukazali na to da postoje stvari, ali i igračke koje bi zbog sigurnosti najmlađih roditelji trebali skloniti kako im ne bi bile nadohvat ruke.

Svoja iskustva i savjete o ovoj temi je podijelilo pet pedijatara, a u nastavku teksta pročitajte o kojim igračkama i stvarima je riječ.

Jako glasne igračke

Svako dijete tokom odrastanja je barem jednom poželjelo da ima najglasniju igračku, istakla je to doktorica Nkeiruka Orajiaka, pedijatrica za hitne slučajeve i majka troje djece. Ipak, ona savjetuje da bi roditelji takve igračke trebali skloniti jer mogu uzrokovati oštećenje sluha.

Kako je dodala pedijatrica Orajiaka, ona svojoj djeci ne dopušta nijednu igračku koja se nalazi na listi glasnih, a koju je sastavilo Udruženje vida i sluha. Udruženje je otkrilo da pojedine popilarne igračke mogu nanijeti štetu u roku od 15 minuta nakon njihove upotrebe.

Nestabilan namještaj

Roditelji bi posebnu pažnju trebali obratiti na namještaj u svom domu. Pedijatri upozoravaju da on ne smije biti nestabilan već pričvršćen za zid.

U bilo kojoj sobi moramo biti zabrinuti zbog namještaja. On treba biti pričvršćen za zid tako da se dijete ne može prevrnuti ukoliko se pokuša popeti na njega – pojasnila je pedijatrica Meghan Martin.
Dječja hodalica

Pedijatrica Syeda Amna Husain je naglasila da njena djeca nikada nisu koristila dječiju hodalicu jer istraživanja ne pokazuju da je ona u potpunosti sigurna.

 – Iako to govorimo godinama, roditelji se uvijek odluće kupiti hodalice. U hodalici beba bez nadzora može veoma lako doći do opasnih mjesta u domu, kao što su stubišta ili vruće peći, navela je.

Sitne igračke

Foto: Envato
Foto: Envato

Pedijatri su mišljenja da sitne igračke predstavljaju potencijalni rizik od gušenja. Kako bi provjerili da li je neka igračka opasna. Pokušajte trik sa tubom toaletnog papira. Ukoliko igračka može stati u tubu, onda postoji opasnost od gušenja.

Slike i ogledala

Foto: Envato
Foto: Envato

Ogledala, slike ili drugi ukrasi predstavljaju rizik od pada sa zida na vaše dijete. Ukoliko je ukras obložen staklom ili ima oštre ćoškove, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih povreda.

Pedijatrice Husain i Orajiaka su predložile da se izbjegavaju teška umjetnička djela u prostoriji gdje se djeca igraju, ali i u svakoj drugoj prostoriji u domu.

Kutija za igračke

Foto: Envato
Foto: Envato

Kutija za igračke ili kanta sa poklopcem bi mogla djeci prignječiti prste ili druge dijelove tijela padom na njih. Osim toga, djete iz znatiželje može ući u nju i zatvoriti se što predstavlja veliku opasnost. Umjesto toga, odlučite se da igračke odlažete u kutije ili kante koje nemaju poklopac.

Nezaštićene električne utičnice

Električne utičnice ne smiju biti nepokrivene jer to može dovesti do povreda. Pedijatrica Orajiaka je predložila postavljanje teškog namještaja kako im djeca ne bi mogla pristupiti.

Pojedine biljke

Foto: Envato
Foto: Envato

Baš kao što pojedine sobne biljke mogu biti otrovne za kućne ljubimce, postoje i određene vrste koje su toksične za bebe i djecu. Pedijatri savjetuju roditeljima da detaljno provjere da li je svaka biljka koju unose u dom sigurna, pogotovo ukoliko će biti nadohvatu njihovog djeteta.

Nezaštićeni prozori

Dijete bez nadzora može uzrokovati veliki broj problema, smatraju pedijatri. Jedan od njih je i penjanje do prozora ili pokušaj izlaska kroz njega što predstavlja veliku opasnost. Kako biste izbjegli takve situacije poželjno je da na prozore stavite pregrade, piše Insider.