U kojoj dobi djeca trebaju početi raditi kućanske poslove?

Djeca koja obavljaju kućanske poslove postaju uspješniji ljudi kada odrastu, kažu naučnici.


Ovi poslovi mogu čak poboljšati mentalno zdravlje djece jer se djeca uključuju u svakodnevne aktivnosti tako se osjećaju važnima.

Međutim, svaki bi posao trebao biti uveden u određenoj dobi djeteta tako da mu ne bude opterećenje. Roditelji bi trebali djeci davati zadatke koji će biti jedan od načina podučavanja djece vrijednim životnim lekcijama.

2-5 godina: redoslijed obavljanja stvari

Za malu djecu, poslovi bi im trebali pomoći da razviju nove vještine i pokazati im da svaki zadatak ima početak, sredinu i kraj – oblačite se, nosite odjeću, a zatim odjeću stavljate u košaru za veš. Najlakši domaći zadaci naučit će ih kako u budućnosti veće projekte raščlaniti na manje korake.

Napomena: poslovi u svakoj novoj dobnoj grupi uključuju poslove iz svih prethodnih dobnih grupa.

Predloženi poslovi: pospremanje igračaka i knjiga, stavljanje odjeće u košaru za veš, zatezanje kreveta i čišćenje tanjira nakon jela

6-7 godina: učenje pomaganju i sudjelovanje u timskom radu

U ovoj dobi djeca mogu više pomoći u kući. Ovo je dobro vrijeme za usađivanje važnosti timskog rada i pomaganja drugima: djeca vam mogu pomoći u kuhanju, postavljanju stola, pravljenju popisa prehrambenih proizvoda i donošenju potrebnih predmeta iz trgovine. A briga o kućno, ljubimcu ne samo da ih uči da pomažu, već je i zabavna! Sveukupno, dijete će se osjećati uključeno i imat će priliku da se bolje poveže s članovima porodice.

Predloženi poslovi: pomoć u pripremi obroka, pomoć u kupovini namirnica, postavljanje stola, hranjenje kućnih ljubimaca i zalijevanje biljaka

8-9 godina: razumijevanje da sve ima svoje mjesto

Kako djeca odrastaju, mogu preuzeti veću odgovornost za sebe, poput upravljanja svojim stvarima, na primjer. Oko njih postoji sistem u kojem sve ima svoje određeno mjesto. Trebali bi organizirati svoj životni prostor tako da svaka naprava, školski pribor, igračka i odjevni komad idu na svoje mjesto. Na taj način dijete uči kako biti dosljedno i kako održavati uredan životni prostor.

Predloženi poslovi: organiziranje svojih stvari, presavijanje i odlaganje odjeće, slaganje posuđa iz perilice i odlaganje pribora za jelo i posuđe nakon obroka

10-11 godina: naučiti kako postati samostalniji

U ovom trenutku mogu se uvesti vremenski ograničeni poslovi, poput pakiranja ručka ili pripreme doručka prije škole. Složeni, višefazni poslovi poput pripremanja doručka podstiču djecu da planiraju unaprijed i smisle potrebne korake za izvršavanje zadatka. Ovo će pomoći djeci u njihovim vještinama upravljanja vremenom i rješavanja problema.

Predloženi poslovi: spremanje doručka, pakiranje ručka za školu, pražnjenje kanti za smeće, uklanjanje smeća, brisanje prašine, usisavanje i preuzimanje pošte

12-15 godina: naučiti kako da postavlje prioritete

Za tinejdžere poslovi mogu pomoći u izgradnji pozitivnog samopoštovanja ako se obavljajući ih osjećaju sposobnima ako odrasli imaju povjerenja u njih – ili drugim riječima, ako ih tretiraju kao odrasle. Dakle, uvođenje novih poslova prilagođenih njihovoj dobi može učiniti čuda za motivaciju tinejdžera. Važno je naučiti ih samodisciplini i načinu postavljanja prioriteta, pa im pružanje fleksibilnosti i slobode oko poslova može biti dobra ideja.

Predloženi poslovi: pranje automobila, pranje veša, radovi u dvorištu, čišćenje, košenje travnjaka, mijenjanje posteljine, peglanje, zašivanje dugmadi i pranje prozora

16+ godina: priprema za život odraslih


Kada djeca uđu u adolescenciju, ona su već prilično kompetentna i samodostatna, pa njihovi poslovi uključuju sve ono što bi normalna odrasla osoba trebala biti u stanju raditi. Oni uključuju značajno upravljanje novcem i rješavanje vanrednih situacija. Međutim, iako će sve ove vještine definitivno pomoći tinejdžerima da bolje prođu kasnije u životu, to ne znači da biste sve poslove trebali prebaciti na svoje dijete.

Predloženi poslovi: kupovina, kuhanje obroka, održavanje automobila, namirnice, promjena sijalica, dubinsko čišćenje kućanskih aparata (poput odmrzavanja zamrzivača) itd.