U kojoj dobi djeca trebaju početi raditi kućanske poslove?

Djeca koja obavljaju kućanske poslove postaju uspješniji ljudi kada odrastu, kažu naučnici.

 U kojoj dobi djeca trebaju početi raditi kućanske poslove?

Ovi poslovi mogu čak poboljšati mentalno zdravlje djece jer se djeca uključuju u svakodnevne aktivnosti tako se osjećaju važnima.

Međutim, svaki bi posao trebao biti uveden u određenoj dobi djeteta tako da mu ne bude opterećenje. Roditelji bi trebali djeci davati zadatke koji će biti jedan od načina podučavanja djece vrijednim životnim lekcijama.

2-5 godina: redoslijed obavljanja stvari

Za malu djecu, poslovi bi im trebali pomoći da razviju nove vještine i pokazati im da svaki zadatak ima početak, sredinu i kraj – oblačite se, nosite odjeću, a zatim odjeću stavljate u košaru za veš. Najlakši domaći zadaci naučit će ih kako u budućnosti veće projekte raščlaniti na manje korake.

Napomena: poslovi u svakoj novoj dobnoj grupi uključuju poslove iz svih prethodnih dobnih grupa.

Predloženi poslovi: pospremanje igračaka i knjiga, stavljanje odjeće u košaru za veš, zatezanje kreveta i čišćenje tanjira nakon jela

6-7 godina: učenje pomaganju i sudjelovanje u timskom radu

U ovoj dobi djeca mogu više pomoći u kući. Ovo je dobro vrijeme za usađivanje važnosti timskog rada i pomaganja drugima: djeca vam mogu pomoći u kuhanju, postavljanju stola, pravljenju popisa prehrambenih proizvoda i donošenju potrebnih predmeta iz trgovine. A briga o kućno, ljubimcu ne samo da ih uči da pomažu, već je i zabavna! Sveukupno, dijete će se osjećati uključeno i imat će priliku da se bolje poveže s članovima porodice.

Predloženi poslovi: pomoć u pripremi obroka, pomoć u kupovini namirnica, postavljanje stola, hranjenje kućnih ljubimaca i zalijevanje biljaka

8-9 godina: razumijevanje da sve ima svoje mjesto

Kako djeca odrastaju, mogu preuzeti veću odgovornost za sebe, poput upravljanja svojim stvarima, na primjer. Oko njih postoji sistem u kojem sve ima svoje određeno mjesto. Trebali bi organizirati svoj životni prostor tako da svaka naprava, školski pribor, igračka i odjevni komad idu na svoje mjesto. Na taj način dijete uči kako biti dosljedno i kako održavati uredan životni prostor.

Predloženi poslovi: organiziranje svojih stvari, presavijanje i odlaganje odjeće, slaganje posuđa iz perilice i odlaganje pribora za jelo i posuđe nakon obroka

10-11 godina: naučiti kako postati samostalniji

U ovom trenutku mogu se uvesti vremenski ograničeni poslovi, poput pakiranja ručka ili pripreme doručka prije škole. Složeni, višefazni poslovi poput pripremanja doručka podstiču djecu da planiraju unaprijed i smisle potrebne korake za izvršavanje zadatka. Ovo će pomoći djeci u njihovim vještinama upravljanja vremenom i rješavanja problema.

Predloženi poslovi: spremanje doručka, pakiranje ručka za školu, pražnjenje kanti za smeće, uklanjanje smeća, brisanje prašine, usisavanje i preuzimanje pošte

12-15 godina: naučiti kako da postavlje prioritete

Za tinejdžere poslovi mogu pomoći u izgradnji pozitivnog samopoštovanja ako se obavljajući ih osjećaju sposobnima ako odrasli imaju povjerenja u njih – ili drugim riječima, ako ih tretiraju kao odrasle. Dakle, uvođenje novih poslova prilagođenih njihovoj dobi može učiniti čuda za motivaciju tinejdžera. Važno je naučiti ih samodisciplini i načinu postavljanja prioriteta, pa im pružanje fleksibilnosti i slobode oko poslova može biti dobra ideja.

Predloženi poslovi: pranje automobila, pranje veša, radovi u dvorištu, čišćenje, košenje travnjaka, mijenjanje posteljine, peglanje, zašivanje dugmadi i pranje prozora

16+ godina: priprema za život odraslih


Kada djeca uđu u adolescenciju, ona su već prilično kompetentna i samodostatna, pa njihovi poslovi uključuju sve ono što bi normalna odrasla osoba trebala biti u stanju raditi. Oni uključuju značajno upravljanje novcem i rješavanje vanrednih situacija. Međutim, iako će sve ove vještine definitivno pomoći tinejdžerima da bolje prođu kasnije u životu, to ne znači da biste sve poslove trebali prebaciti na svoje dijete.

Predloženi poslovi: kupovina, kuhanje obroka, održavanje automobila, namirnice, promjena sijalica, dubinsko čišćenje kućanskih aparata (poput odmrzavanja zamrzivača) itd.

Možda te i ovo zanima?