Danas u rubrici “Mamina kuhinja” donosimovam recept za lazanje koji je vrlo pogodan i za početnike u kuhinji.
Potrebno je:
- 250 g kora za lazanje ili 200 g makarona,
- 200 g junećeg mljevenog mesa,
- 100 ml pavlake za kuhanje,
- kesica instant praškaste smjese za pripremu lazanja,
- 50 g kačkavalja,
- kesica parmezana,
- maslinovo ulje,
- so,
- biber,
- svježe isjeckani peršun
Priprema
Na malo maslinovog ulja i na laganoj vatri ispržite mljeveno meso, pa dodajte malo bibera, so i začine po ukusu. Dinstajte 20 minuta i nakon toga dodajte svježe isjeckan peršun.
Sadržaj kesice sa instant praškastom smjesom za pripremu lazanja rastvorite u 500 ml vode.
U tu smjesu dodajte 100 ml pavlake za kuhanje, pa sve dobro promiješajte. Smjesu dodajte u meso i nastavite sa miješanjem dok ne proključa.
U manju tepsiju složite red kora za lazanje, pa na kore nalijte polovinu pripremljene smjese sa mljevenim mesom, prenose novosti.rs.
Nakon toga, naredajte i drugi red kora za lazanje, pa naspite preostalu polovinu smjese i na kraju završite novim redom kora.
Preko kora narendajte kačkavalj. Pecite 30 minuta na temperaturi od 180 do 200 stepeni. Poslužite toplo, posuto parmezanom.
Umjesto kora za lazanje možete da koristite i makarone. U tom slučaju, umjesto kora rasporedite srednje kuhane makarone i na kraju ih pospite narendanim kačkavaljem.