U BiH nakon pet sedmica štrajka učenici opet u školskim klupama

"Štrajk međutim nećemo prekidati dok se ne potpiše kolektivni ugovor."


Foto: Envato
Foto: Envato

Okončan je petosedmični štrajk prosvjetnih radnika pa su se učenici osnovnih škola u Zapadnohercegovačkom kantonu sa sjedištem u Širokom Brijegu danas vratili u klupe, a tokom dana bi odluku o štrajku trebali donijeti i sindikati srednjih škola, nakon što su vlasti ispunile njihove zahtjeve.

Jučer donesena odluka, djeca već danas u školama

Skupština Sindikata neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama tog kantona sinoć je donijela odluku u prekidu štrajka. Priopćeno je kako su ispunjeni razlozi za završetak općeg štrajka usuglašavanjem prijedloga kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja. To podrazumijeva dogovor o povećanju plaća uposlenika u osnovnim školama s vodstvom kantona, piše Index.hr.

Zbog toga su se učenici već danas vratili u klupe osnovnih škola. Tokom dana će odluku o prekidu štrajka donijeti u sindikalnim organizacijama srednjih škola u Županiji zapadnohercegovačkoj. Predsjednica tog sindikata je ponudu koju su dobili od vlasti ocijenili dobrom.

 – Štrajk međutim nećemo prekidati dok se ne potpiše kolektivni ugovor, izjavila je predsjednica Neovisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u ZHK-u Jasminka Petric. Ranije je nastava ipak organizirana za završne razrede osnovnih i srednjih škola kako ti učenici ne bi imali problema prigodom upisa u srednje škole, odnosno visokoškolske ustanove.