Treninzi za djecu: Ove vježbe će mališanima biti zabavne

Treninzi za djecu trebalo bi da zadovolje potrebe njihove razvojne faze, napominju stručnjaci.


Djeca moraju biti aktivna za optimalno zdravlje, ali mnoga od njih vode neaktivan način života zbog televizora, računara, video igara i nedostatka fizičkog vaspitanja u mnogim školama.

Možete zamijeniti vrijeme za TV svog djeteta sa zabavnih 60 minuta fizičke aktivnosti svakog dana! To će pomoći da zaštitite dijete od dječije gojaznosti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2 i visokog holesterola.

Uvijek se obratite ljekaru svog djeteta prije nego što započnete novi fitnes program!

Trening sa preprekama za djecu

Djeca vole zabavu, a trening sa preprekama predstavlja krajnje kreativan način da ih motivišete i pokrenete. Staze sa preprekama jednostavno je postaviti kod kuće, u parku, na igralištu ili na plaži, a razne stvari možete koristiti kao opremu. Budite kreativni i kao prepreke postavite igračke iz ormara, plišane životinje, fudbalske lopte, bilo kakve lopte, užad za preskakanje, limenke i stare krpe za suđe.

Učinite svaku prepreku zabavnom i izazovnom i težite da igra traje 15 do 30 minuta. Nakon što smislite nekoliko zanimljivih treninga koji bi uključivali prelaženje prepreka, neka ih djeca pređu bar nekoliko puta i slobodno učestvujte u igri sa njima.

Trening snage za djecu

Trening snage sa malim tegovima i vježbama otpora tijela je potpuno efikasan i siguran za gotovo svu zdravu djecu. Trening snage promoviše zdrav rast kostiju, poboljšava samopouzdanje i poboljšava mišićnu kondiciju i performanse motoričke kondicije, prema stručnjacima.

Oprema kao što su lagane medicinske kugle, trake za otpor ili lagane bučice za djecu su jednostavni i zabavni rekviziti. Kada djeca vježbaju sa tegovima za trening snage, važno je osigurati da sve glavne mišićne grupe rade podjednako u uravnoteženom treningu cijelog tijela.

Preporučuje se da razgovarate sa doktorom vašeg djeteta prije nego što započnete program treninga snage i da imate sertifikovanog ličnog trenera koji će vam pomoći da uspostavite prilagođeni program za djecu, piše Tamara Nikoličić, dipl. biolog i master prof. biologije za detinjarije.com.

Trening za djecu zvani ”Prati vođu”

”Pratite vođu” je zabavan način da cijelu porodicu uključite u kondiciju i pružite dobar primjer svom djetetu. Ovaj trening možete raditi bilo gdje, unutra, napolju, kod kuće, u parku ili na plaži, a nije potrebna nikakva oprema.

Započnite sa sporim pokretima, kao što je marširanje ili zanimljivi pokreti rukama i šakama 5-8 minuta. Zatim pređite u aktivnu fazu bržih, većih pokreta, poput udaraca, skokova i sprintova 15 do 30 minuta.

Pratite ovo pokretima koji koriste otpor tijela, kao što su ”skok žabe”, sklekovi i trbušnjaci 5 do 10 minuta. Zatim završite sa ”hlađenjem” i istegnite se.

Trudite se da djeca prate većinu pokreta gledajući vas kao vođu, a zatim se isključite i ostavite ih da sami smisle šta dalje – tj. da djeca postanu vođa.