Treba li besplatno čuvati nečije dijete samo zato što ste član njegove porodice?

Ako ste član porodice, trebate li besplatno čuvati dijete? To je pitanje s kojim se muči jedna korisnica Reddita.


Cute baby boy toddler child with mother play with car toys in game room
Foto: Envato

– Članovi porodice zamolili su me da čuvam njihovih dvoje djece preko vikenda kako bi oni mogli otići na izlet. Objasnila sam im da sam tek prihvatila novi posao i da postoji šansa da ću u subotu morati raditi, a ako i ne budem morala raditi, da želim iskoristiti vikend za opuštanje, napisala je.

Počeli su je preklinjati i nagovarati da im ipak pričuva djecu.

– Odgovorila sam im da je to posao i da će mi morati platiti ako žele da se odreknem svog vikenda. Naljutili su se i počeli govoriti kako smo porodica, a porodica se drži zajedno i pomaže, dodala je pa upitala druge je li u pravu i većina smatra da je.

– Ako finansijski bolje stoje od vas, razumno je očekivati da sami ponude da vam plate. Čuvanje djece par sati i čitav vikend su dvije različite stvari. Možda su mogli platiti dadilju preko dana, a vama ostaviti djecu na spavanju. Tako biste vi imali vremena za posao ili opuštanje, a njihova djeca bi bila zbrinuta. I na kraju, nameću vam se i pokazuju nedostatak poštovanja prema vama, kaže jedna osoba.

– Vaša porodica bi vas isto tako trebala podržavati u novom poslu i nepredvidivosti koja dolazi s tim, smatra druga.

– Očekivati da će vam neko besplatno čuvati dijete samo zato što je porodicau današnje vrijeme više nije moguće, ističe treća.