Mamu napali jer planira poslati četverogodišnjeg sina samog do trgovine

Učiti svoju djecu odgovornosti od malih nogu odlična je lekcija za njih. Ali, plan jedne mame da svog četverogodišnjeg sina nauči samostalnosti naišao je na kritiku nakon što je svoju ideju podijelila na internetu.


Little girl buying tomatoes in supermarket. Child hold small bas
Foto: Envato

Ova mama je otišla na forum Mumsnet kako bi pitala druge ljude što misle o tome da jednog jutra pusti svog malog dječaka da ode sam do trgovine. Objasnila je da je udaljenost manje od 200 metara od njihove kuće i da vlasnici poznaju njezinog sina jer tamo redovito idu.

– Živimo na prometnoj cesti, ali pločnik je širok i on ne bi morao prelaziti cestu, napisala je.

– Vrlo je razuman i to će ga naučiti neovisnosti.

Također je rekla da misli da je njen sin dovoljno samouvjeren da ide sam.

– Čini se malen, ali je sasvim sposoban otići u prodavnicu i sam kupiti stvari – to već radi, dok ja čekam vani ili u autu, otprilike godinu dana, objasnila je.

JE LI DJEČAK PREMALEN ZA TAKVU ODGOVORNOST?

No, dok je očito tražila podršku, drugi su je roditelji brzo odvratili od toga da svog dječačića pusti da ide u trgovinu bez pratnje odrasle osobe.

– Nema šanse. Što bi išao u trgovinu u toj dobi, napisao je neko.

– O Bože, ne bih dopustio četverogodišnjaku da to učini, komentarisao je drugi.

LJUDI SU UGLAVNOM SLOŽNI DA JE PRERANO

U međuvremenu su neki pisali da nepotrebno izlaže sina riziku, jer nešto može poći po zlu.

– Da, premalen je. Može zaboraviti ili omesti se u tome što mora uraditi, kao i pasti i doživjeti nezgodu putem, napisala je jedna pratiteljica.

– Također ne bi znao kako reagirati ako se dogodi nešto neočekivano ili neugodno (npr. ako mu se približi dobronamjerni stranac, ako je neko neljubazan u trgovini itd.),  napisala je jedna osoba.

– Dobro mu ide i dovoljno razvija neovisnost ako sam ulazi u trgovinu dok vi čekate ispred. To je dosta samostalnosti u ovoj fazi, dodao je neko.