Travnik: Učenici srednjih škola obilježili Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Svoj doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije dali su i učenici srednjih škola.


Foto: Fena

Općina Travnik nizom različitih sadržaja obilježila je 9. decembra, Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

U organizaciji Tima za prevenciju i suzbijanje korupcije Općine Travnik, uz prigodan program predstavljen je rezime do sada realiziranih mjera i aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Travnički načelnik Kenan Dautović kazao je kako je Općina još 2018. godine jasno ukazala na svoj izbor, stratešku opredijeljenost razvijanja preventivnih mehanizama koji doprinose profesionalnoj upravi.

– Donesen je i u potpunosti realizovan akcijski plan za prevenciju i sprječavanje korupcije Općine Travnik za 2018.-2020. godinu koji je sadržavao 24 mjere, a planom integriteta Općine Travnik za 2019.-2021. godinu utvrđene su zajedničke i specifične oblasti i procesi u okviru kojih je realizirano 35 mjera s ciljem otklanjanja detektiranih rizika, istaknuo je Dautović.

Predsjednice Tima za prevenciju i suzbijanje korupcije Općine Travnik Aida Daul naglasila je kako se donošenjem akcijskog plana za prevenciju i sprječavanje korupcije i za 2022-2023. godinu pokazuje kontinuirana opredijeljenost za poduzimanje preventivnih, a potom i antikoruptivnih aktivnosti na lokalnoj razini.

Dodala je kako je, cijeneći značaj učinkovite borbe protiv korupcije i neophodnosti suzbijanja ove pojave, ove godine fokus promotivnih aktivnosti u sprječavanju korupcije usmjeren na mlade naraštaje.

– U Bosni i Hercegovini se trenutno nedovoljno pažnje posvećuje edukaciji mladih o korupciji, a posebno u školama i na fakultetima zbog čega su mladi primorani o korupciju učiti kroz neformalno obrazovanje, mišljenja je Daul.

Svoj doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije dali su i učenici srednjih škola s područja Travnika, koji su u prethodnom razdoblju kreirali literarna i likovna stvaralaštva kroz strip na temu “Korupcija u očima djece”.

Ovom prilikom proglašeni su najuspješniji autori radova, a mladi ljudi su poslali i jasnu poruku:”Ne korupciji”.

Također, učenici osnovnih škola, polaznici dramskog odjela Centra za kulturu općine Travnik, kroz igrokaz redatelja Olivera Jovića pokazali su kako oni vide korupciju i njezine posljedice, prenosi federalna.ba.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održano je u zgradi novog srednjoškolskog centra u Travniku.