Srednjoškolci iz Banjaluke osnovali bend: Prve note odsvirali u podrumu

Novogodišnja želja im je, kako kažu, što više nastupa u narednoj godini.


Foto: U. Milošević

Rok bend “Klapani” osnovala su petorica mladih Banjalučana koje je spojila ljubav prema ovoj vrsti muzike, a svoje prve note odsvirali su u podrumu maštajući o velikim nastupima koji su pred njima.

Naime, članove ovog benda čine četiri učenika banjalučke Gimnazije, dok je peti član, koji je inače pjevač, učenik Elektrotehničke škole.

Ekipa “Nezavisnih novina” razgovarala je s ovim mladim nadama banjalučke rok scene, koji su nam ispričali priču o njihovom nastajanju, trenutnom djelovanju na rok sceni, ali i daljim planovima u budućnosti. Uzori su im bendovi “Metallica”, “The Who”, “Iron Maiden”, “Rush” i “Hladno pivo”.

Fedoru, Ivanu, Milanu, Vukašinu i Đorđu bile su potrebne tri godine da osnuju bend, a u novembru ove godine održali su svoj prvi nastup u Kulturnom centru u Mrkonjić Gradu.

Vukašin, koji je inače gitarista, priču o nastanku benda počinje s osmijehom na licu jer je, kako kaže, ideja o njegovom osnivanju došla veoma spontano, i to na proslavi kod druga.

– Ivan i ja smo bili kod druga na proslavi, a ja sam duže svirao gitaru i njega naučio osnove. Nakon nekog vremena taj drug je odustao, a nama se pridružio Fedor i u tom sastavu smo imali probe oko godinu dana. Nakon toga u našu družinu stigao je i Đorđe kao drugi gitarista te na samom kraju Milan kao pjevač, priča gitarista Vukašin.

Milan, koji se nedavno priključio bendu, kaže da je igrom slučaja došao u ovu grupu, a pred njim je već bio prvi izazov jer su imali mjesec dana da se pripreme za prvu svirku.

– Prethodno sam bio član jednog benda i kada nas je bubnjar napustio nismo mogli dalje. Nakon toga sam dobio prijedlog da se pridružim njima i rado sam ga prihvatio, rekao je ovaj mladi pjevač.

Prema njegovim riječima, prva svirka je prošla bolje nego što je iko od njih očekivao.

– S obzirom na to da smo imali veoma kratak period za spremanje, svirka je bila odlična, a dokaz za to je publika koja je bila oduševljena našim nastupom. Mi smo očekivali manje ljudi, i to oko 30 zajedno sa porodicom, međutim nas je u Mrkonjiću slušalo oko 150 ljudi, zbog čega se izuzetno ponosim na naš rad, prepričava Milan.

Kako ističu ovi mladi muzičari, svoje prve probe su imali u podrumu koji je bio mali da primi sve članove pa su za početak vježbali samo njih trojica, a kada su konačno sastavili čitav bend počeli su da vježbaju u vježbaonicama koje su predviđene za sviranje.

Svoju prvu svirku u gradu na Vrbasu ovaj bend održaće u subotu (10. decembra), o kojoj pričaju sa mnogo uzbuđenja i koju željnu iščekuju, a publika će imati priliku da čuje i njihove autorske pjesme.

– Imamo nekoliko naših autorskih tekstova koji nisu nigdje objavljeni, ali publika može da ih čuje na našim svirkama. U pisanju pjesama učestvujemo svi, svako od nas na neki svoj način ostavi trag u svakoj napisanoj pjesmi, priča gitarista Đorđe.

Kako dodaje, već imaju svoj YouTube kanal na kojem imaju nekoliko snimaka sa proba, ali, kako kaže, sve više razmišljaju o tome da svoje autorske pjesme počnu postavljati na ovaj kanal.

Kako navode, veliko im je zadovoljstvo što imaju priliku da nastupaju pred Banjalučanima.

– Mislim da na osnovu jedne svirke ne možemo izvući zaključak koliko nas ljudi zaista vole. Naš prvi nastup su prihvatili sa oduševljenjem, a sad je pred Banjalučanima naredni nastup, gdje ćemo tek onda znati da li se njima sviđa naša muzika, navode “Klapani”.

Novogodišnja želja im je, kako kažu, što više nastupa u narednoj godini.

– Mi već imamo ponude za neke nastupe, ali sa velikim iščekivanjem čekamo ljeto i sve festivale koji će se održati u našem gradu, a koji su nam prilika da se što bolje predstavimo publici, zaključuju iz ovog benda.