Učenici Medicinske škole u Kalesiji dobili CPR lutku

MSŠ Kalesija je uručena vrijedna donacija za učenike smjera medicinski tehničari.


Foto: ntv.ba

MSŠ Kalesija je uručena vrijedna donacija za učenike smjera medicinski tehničari. Riječ je o CPR (Cardiopulmonary Resuscitation ) Kardiopulmonalna reanimacija kombinacije je mjera oživljavanja koje se poduzimaju da bi se bolesniku koji je doživio kardijalni arest/zastoj srca ponovo uspostavila funkcija srca i disanja. To je prva pomoć unesrećenom sa cardiopulmonalnim arestom.

– Ovaj model lutke zaista je nešto što je našoj školi tj. našoj struci- medicinskoj bilo prijeko potrebno. Sretni smo da konačno teoriju možemo primjeniti u praksi i da naše učenike u ovom domenu usposobimo da budu ravnopravni u rangu sa visokoobrazovanim osobljem specijaliziranim za kardiopulmonalnu reanimaciju, istakla je dr. Nermina Bektić.

Kako ističe predsjednik Vijeća roditelja MSŠ Kalesija Fejzulah Mujanović na ideju nabavke pomenute lutke došao je na prijedlog moje kćerke poslije obavljenog razgovora sa stručnim predavačima smjera medicinski tehničari, prenosi tkportal.ba.

– Uzeo sam sebi za obavezu da se obratim ljudima dobre volje i neophodna novčana sredstva za nabavku skupljena su u veoma kratkom vremenskom periodu. Ovom prilikom želim da se zahvalim Humanitarnoj organizaciji Bošnjaka “Most -Bro” iz Danske na čelu s uglednim Farukom Jakićem, kao i Radio Odensa bez čije pomoći ne bi ni imali pomenutu lutku. Također, veliko hvala i firmi E- plast i našoj Almi Pjanić koji su dali skromno učešće u ovoj akciji. Ova akcije neće značiti kraj naših aktivnosti već naprotiv poziv svim ljudima koji žele a mogu da se uključe da učenicima našeg MSŠ Kalesija obezbjedimi vrhunske uslove za edukaciju tokom njihovog obrazovanja, kazao je Fejzulah Mujanović, predsjednik Vijeća roditelja MSŠ Kalesija.