Tata moli škole da priznaju menstrualnu bol kao valjan izgovor za izostanak

Otac ove učenice želi podići svijest o ovom vrlo uobičajenom zdravstvenom stanju.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ako ste žena, onda znate koliko menstrualni ciklusi mogu biti bolni. Ako ih niste sami iskusili, sasvim sigurno neka od vaših prijateljica ili kolegica jest. Štoviše, mnoge djevojke zbog boli moraju izostati iz škole.

Jedan tata nada se da će promijeniti način na koji škole tretiraju izostanke zbog menstrualne boli ili dismenoreje. Marcus Alleyne pokrenuo je peticiju u ime svoje kćeri Izzy. Naime, njezina škola bol ne smatra valjanim razlogom da izostane s nastave pa dobiva neopravdane sate.

Porodica Alleyne živi u Cornwallu u Velikoj Britaniji. Otac tvrdi da njegova kći zbog boli ponekad ne može ni spavati pa su je roditelji odlučili zadržati kod kuće da se odmori.

 – Mislili smo da je to isto kao i bilo koja druga bolest ili bol, ali škola to ne želi priznati, ispričao je za Sky News.

Bio je u krivu.

 – Ne samo da me rastužuje da se oko ovog pitanja mora pokretati peticija nego sam i zabrinut zbog fizičkog, mentalnog i društvenog blagostanja mojih kćeri, ali i svih žena koje imaju bolne menstruacije, pojašnjava Marcus.

U peticiji navodi da je čin nepriznavanja menstrualne boli primjer seksizma, osobito jer u školama najčešće takve odluke donose muškarci.

Peticija je dosad prikupila više od 77 hiljada potpisa i mnogi su podijelili vlastita iskustva s dismenorejom te se nadaju da će otac uspjeti unijeti stvarne promjene u škole, kao i podići svijest o ovom vrlo uobičajenom zdravstvenom stanju.