Kako disciplinirati izrazito osjetljivu djecu?

Osjetljivu djecu lako je rasplakati, zato njihovoj disciplini treba pristupiti jako pažljivo.


Foto: Freepik
Foto: Freepik

Disciplinirajući jako osjetljivo dijete može vam se gotovo učiniti kao da sve radite pogrešno – jer bilo kakva strogoća natjerat će ga u suze. To naravno ne znači potpuno odustati od discipline kako bi njegovi osjećaji ostali “netaknuti” i kako dijete ne bi iskusilo negativne emocije.

Kako pokazati djetetu što je dobro, a šta ne, poštujući njegovu osjetljivost?

Prihvatite osjetljivost

Shvatite da osjetljivost nije nikakva negativna značajka već ustvari pozitivna osobina. Naime, osjetljiva djeca sklona su pokazivati empatiju već u ranoj dobi i imaju velika srca.

Kad je vaše osjetljivo dijete uzrujano, važno mu je da se osjeća prihvaćeno i shvaćeno. Posljednje što mu treba je da vi od njega odete uzrujani.

Možda nećete uvijek razumjeti djetetove potrebe, a njihovi osjećaji možda se ne podudaraju s vašima, ali to je u redu. Vaše osjetljivo dijete treba da ga slušate i budete njihov siguran prostor.

Ipak postavite granice

Ah, te granice. Posebno je važno da osjetljivoj djeci budu jasno postavljene. Na primjer, nećemo ići u šetnju dok ne pospremiš svoje igračke. Ovisno o dobi vašeg djeteta, najbolji način za to je odabrati najmanje pet jednostavnih granica i biti vrlo jasan. Djetetu će biti lakše i jednostavnije naučiti pridržavati ih se ako ih se pridržavate i vi.

Jednako tako je i s posljedicama. I s njima morate biti jednako dosljedni. Sve je u stvaranju predvidljivog okruženja.

Koristite logične posljedice

Dakle, osjetljivo dijete treba dosljednost, poznato okruženje, rutinu, sve to kako bi lakše prihvatilo vašu disciplinu. Posljedice koje slijede negativno ponašanje moraju također djetetu biti smislene i razumljive, kako bi ih lakše procesuiralo.

Svakako izbjegavajte prijetnje poput: “Napravi to ili inače…” jer u njoj nema ništa logično.

Naime, prijetnje i mito nisu djelotvorne tehnike discipline za djecu, a stroga disciplina ne slaže se s osjetljivom prirodom vašeg djeteta.

Logična posljedica je: “ako ne pojedeš večeru, nećeš moći dobiti nikakav slatkiš”.

Naštimajte ton

Uzrujanom djetetu ne govorite uzrujanim i povišenim glasom jer ćete dobiti suze kojima neće biti kraja. Budite čvrsti i smireni, koliko je to moguće, pišu Djecjaposla.com.

Teško je ostati smiren i staložen cijelo vrijeme; međutim, važno je pokazati isti stav koji želite da vaše dijete izrazi. Ako morate, idite u drugu sobu i duboko udahnite prije nego što se suočite sa svojim djetetom.

Pohvalite trud

Reakcija i na najmanje promjene uobičajeno je obilježje osjetljive djece. A disciplina ne mora uvijek značiti samo upozorenja, posljedice i pokoju suzu. Ona može uključivati i pohvale za djetetov trud i svaki pozitivan pomak.

Osjetljivoj djeci potrebno je puno poticaja. Čak i ako vaše dijete nije uvijek uspješno, pohvalite njegov trud.