Svaki deseti učenik osnovnih škola u ZDK ima problema sa vidom

Pregledi u ranom djetinjstvu su od izuzetne važnosti za sprečavanje nastanka oštećenja vida.


Foto: Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Svjetski dan vida obilježava se svake godine, drugog četvrtka u oktobru. Cilj obilježavanja ovog datuma je slanje poruke građanima o važnosti očuvanja zdravlja očiju, redovnih kontrola vida, ali i da osobe s oštećenjima vida ili drugim bolestima oka ne smiju biti diskriminirane, s naglaskom na dječji predškolski i školski uzrast.

Pregledi u ranom djetinjstvu su od izuzetne važnosti za sprečavanje nastanka oštećenja vida.

Svjetska zdravstvena organizacija 1995. godine je pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog gubitka vida pozivajući sve zemlje svijeta da do 2020. godine doprinesu lokalno u ovoj globalnoj inicijativi. U nekim zemljama rani skrining i liječenje ambliopije uvriježena su javnozdravstvena politika.

Ambliopija se definiše kao smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija – vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora, razlikovanja kontrasta, a bez prisutne vidljive bolesti oka. Najčešće je prisutna u jednom oku. Uzrok razvijene ambliopije je izostanak dozrijevanja vidnog dijela mozga zbog nedovoljne vidne stimulacije.

Razvoj vidnog dijela mozga je u sedmoj godini života djeteta gotovo u cijelosti završen. Zbog toga, ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći vratiti dobar vid. Oko može postati i funkcionalno slijepo, jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Smatra se da je skrining pregled vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji za otkrivanje ambliopije, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 posto svih anomalija oka, piše Inz.ba.

Kako se kod slabovidnosti radi o gubitku vida koji je preventivnim mjerama moguće izliječiti u preko 90 posto slučajeva, potrebno je pravovremeno provoditi dijagnostičko testiranje kako bi i liječenje bilo pravovremeno.

Rano liječenje ambliopije među najisplativijim je postupcima ne samo u oftalmologiji, već u medicini uopće.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kontinuirano provodi skrining preglede vida kod djece školskog uzrasta (2. i 8. razred) u svim školskim objektima u Zeničko-dobojskom kantonu od 2013. godine.

Dosadašnji pregledi pokazali su da je kod svakog desetog učenika (9,5 posto) u drugom, odnosno svakog četrnaestog (7 posto) u osmom razredu osnovne škole uočeno odstupanje od uobičajenih vrijednosti, te su ovi učenici upućeni na dalje dijagnostičke pretrage.