Učenici sarajevskih škola putuju i uče o BiH: “Domovina… to se srcem izgovara”

Učenici će tokom ove programske aktivnosti posjetiti različite religijske zajednice u BiH, sudjelujući u projektima koji promiču učenje o tradiciji i međureligijski dijalog.


Foto: Vlada KS

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je organiziralo i sa zadovoljstvom prati studijsko putovanje učenika sarajevskih škola koji dijele svoje oduševljenje putovanjem prema Krajini i upoznavanjem sa svojom domovinom.

Drugi dan putovanja učenike je doveo do kule na Ostrošcu, njihovi utisci su prelijepi, kako kažu mistični, kao u Harry Potteru. Muzej 505. viteške bužimske brigade učinio ih je ponosnim.

Danas je počeo i posebni program Kultura sjećanja, aktivnost pod nazivom “Naša duhovnost”, a primarno je namijenjena učenicima 3. razreda srednjih škola Kantona Sarajevo.

Učenici će tokom ove programske aktivnosti posjetiti različite religijske zajednice u BiH, sudjelujući u projektima koji promiču učenje o tradiciji i međureligijski dijalog.

Među aktivnostima je planirana i posjeta Collegium Artisticum, gdje je izložena najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad. Izložbu s više od 700 dragocjenih eksponata u naredna dva mjeseca, posjetit će preko 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. Ovu izložbu najvećim dijelom podržala je Vlada Kantona Sarajevo.

Istovremeno, u okviru ovog pojekta, mali planinari nastavljaju pohode i učestvuju u historijskom času “Kad planine progovore”.

Koordinaciju ovih inspirativnih aktivnosti preuzima JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, čime se osigurava uspješna provedba niza programskih aktivnosti.

 – Hvala svim prosvjetnim radnicima koji učenje čine cjeloživotnim putem i dragocjenim iskustvom, poručuju iz resornog ministarstva.