Roditeljstvo: Ako hvalite dijete “koliko je pametno” to ga može potaknuti na varanje

Često hvaljena djeca pod pritiskom su da moraju biti nepogrešiva pa ne hvalite dijete u svakoj situaciji, naročito ne hvalite njihovu ljepotu.


Foto: Školski.ba / Freepik

Problem nastaje ako hvalite dijete za sve i svašta pa im se govorite da su lijepa, pametna, najljepša, najpametnija, najbolja i slično.

Čak 60 posto hvaljenih vara

Obilje pohvala, navode znanstvenici nije dobro, a naročito je loše za hvaljenje odjeće i izgleda jer djeca već s dvije, tri godine sve to pohranjuju u svojoj glavi. Naše riječi, često izgovorene ležerno i bez puno razmišljanja stoga mogu imati veliki utjecaj na djecu i na njihovo ponašanje. To je dokazano i s dvije nove studije.

Prema studiji provedenoj na djecu u dobi od 3 i 5 godina dokazano je da ona djeca koja su pohvaljena mnogo češće varaju no ona djeca koja nisu hvaljena.

U eksperimentu je sudjelovalo 150 trogodišnjaka i 150 petogodišnjaka koja su morala pogađati je li broj jedne karte, naopako okrenute, veći ili manji od šest.

Prije toga, istraživač je u razgovoru s djecom neke od njih pojedinačno pohvalio riječima: “Ti si tako pametan.”

Drugu djecu su pohvalili riječima: ”Dobro si to učinio.”

Neposredno prije nego što su djeca morala pogađati eksperimentator je napustio sobu. Uz pomoć skrivene video kamere istraživači su otkrili da su djeca koja su bila ranije hvaljena zbog pameti u puno većoj mjeri pogledala o kojoj se karti radi od onih drugih.

Među trogodišnjima koji su bili hvaljeni zbog svoje sposobnosti (“Dobro si to učinio”) ili uopće nisu pohvaljeni, njih oko 40 posto je varalo. No, udio varalica skočio je na oko 60 posto među trogodišnjima koji su hvaljeni kao pametni. Slični su, ali nešto niži brojevi za 5-godišnjake, pišu Djecjaposla.com.

U drugom istraživanju ispitivalo se varaju li više djeca koju prati reputacija pametnih. Na početku slične kartaške igre koju su igrali s 3 i 5-godišnjom djecom, istraživači su nekoj od djece rekli da ih prati reputacija da su pametni. Drugoj djeci nisu ništa govorili.

Kako pohvaliti, a ne napraviti štetu

Isti fenomen se pojavio: Kod djece s reputacijom postotak varalica bio je mnogo veći u odnosu na druge.

– Djeca koja su varale vjerojatno su osjetila više pritiska da bi opravdala reputaciju, a kako bi u tomu uspjeli osjetili su potrebu da moraju ponuditi pod svaku cijenu točan odgovor, kazali su istraživači.

Znanstvenici stoga savjetuju roditeljima da djeci udjeljuju specifične pohvale: “Naslikao/la si lijepu sliku” ili “Sviđa mi se kako si posložio/la sobu.” Isto tako, mogu se upotrijebiti i upitne pohvale poput “Kako si shvatio/la da…” i Nije li zabavno doći do tako teškog rješenja?”