Štucanje kod beba je korisno za razvoj bebinog mozga

Sprovedena studija je pokazala da kontrakcija dijafragme možda na neki način stvara značajne sinapse u mozgu već tokom trudnoće, posebno na kraju trudnoće i do deset sedmica prije rođenja, a poznato je da bebe štucaju i u stomaku.


Foto: Envato
Foto: Envato

Štucanje je česta pojava kod beba. Pedijatri i od ranije objašnjavaju roditeljima da je štucanje novorođenčeta normalna pojava, iako su zbog nje roditelji nekada i zabrinuti.

Ipak, sprovedene su nove studije koje su pokazale da štucanje može da bude korisno i za razvoj dječijeg mozga. Svaki put kada beba štuca pokrenu se tri moždana talasa, jedan veliki i dva manja, koji pomažu bebama da nauče da regulišu disanje, objavili su ljekari u novom istraživanju u časopisu Clinical Neurophysiology.

Postoje pretpostavke da štucanje nije samo smetnja, nego da ono igra važnu ulogu u razvoju mozga, posebno onih dijelova koji su zaduženi za disanje. Prema sprovedenoj studiji, bebin mozak memoriše osjećaj štucanja, osjeća kretanje dijafragme i na taj način tokom života mozak kontroliše disajne pokrete.

U sprovedenoj studiji posmatrano je 13 beba od kojih su neke bile terminske, a neke prijevremeno rođene. Elektrode su mjerile moždanu aktivnost putem EEGa. Senzori pokreta su bili postavljeni na stomaku djeteta i pružali su informacije o štucanju. Snimci ove dvije vrste merenja su vremenski povezani kako bi istraživači mogli da utvrde povezanost između štucanja i određene vrste moždanih aktivnosti. Poslije detaljne analize ovih snimaka pokazalo se da je svaki pokret štucanja povezan sa složenim obrascem moždane aktivnosti.

Istraživači su otkrili da su kontrakcije mišića dijafragme povezane sa tri moždana talasa, od kojih je treći sličan onome koji se javlja kada dijete čuje buku. Svaka kontrakcija dijafragme izazvala je dva početna negativna potencijala povezana sa događajima pretežno u središnjoj regiji mozga, dok treći talas ima snažan pozitivni potencijal u središnjoj regiji, povezan sa čulom sluha.

Postoji pretpostavka da mozak novorđenčeta možda povezuje zvuk štucanja sa osjećajem koji dijete ima kada se kontrahuju mišići dijafragme tokom štucanja. Prva dva talasa prema pretpostavkama iz ovog istraživanja mogu da budu povezana sa sa aktivnošću mozga i centrima koji kontrolišu disanje.

Sprovedena studija je pokazala da kontrakcija dijafragme možda na neki način stvara značajne sinapse u mozgu već tokom trudnoće, posebno na kraju trudnoće i do deset sedmica prije rođenja, a poznato je da bebe štucaju i u stomaku.

Štucanje – česta pojava kod novorodjenčadi pruža aferentni doprinos razvoju senzornog korteksa kod prijevremeno rođene djece i kod djece rođene u terminu. Nema dokaza da je štucanje poslije perioda odojčeta korisno jer se zapisi ove vrste u mozgu kreiraju tokom detinjstva u najranijem periodu.

Ova studija daje mogućnosti za sprovođenje nekih narednih studija koje bi pokazale značaj drugih pokreta tokom perioda novorođenčeta za razvoj mozga.

Tekst napisala: Dr Milena Nikolić, pedijatar za Mojpedijatar.co.rs.