Maškare u Tuzli: Učenici i nastavnici dali su mašti na volju

Tuzlanskim ulicama prošetale su vile, klaunovi, junaci iz crtanih filmova, roboti te brojni drugi likovi.


Danas je Pokladni utorak. U Tuzli je tim povodom održana karnevalska povorka koju više od dvije decenije organizira Katolički školski centar „Sveti Franjo“. Učenici i nastavnici dali su mašti na volju i to sve pokazali građanima Tuzle.

Učenici osnovne škole i gimnazije u KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla su porteklih dana smišljali svoje kostime. Neki su jednostavno odlučili biti stariji nego jesu, piše N1.

 – Meni je ovo bilo glupo, šta se ja tu imam maskirati. Onda mi je palo na um da sa svojom drugaricom napravim matching outfit pa smo napravili babu i djeda, kazala je učenica Una Nikolić.

 – Učiteljica je rekla da svako bude ko šta želi, a mi smo se samo sjetile da budemo baka i djed, dodaje učenica Doris Marković.

A upravo učiteljice su motrile učenike i pomagale pri kreiranju kostima.

 – Kada su čuli da ćemo ponovo ići kroz grad, bili su presretni. Jedva su čekali. Cijelo vrijeme su razmišljali o maškarama i kako će se maškirati. Baš su nili presretni, kazala je Andrea Ilić, nastavnica KŠC “Sveti Franjo” Tuzla.

Od svog osnivanja, KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla organizira karnevalsku povorku koja je postala prepoznatljiva.

 – Želimo se dobro zabaviti, pustiti mašti na volju. Želimo jedan dan biti neko drugi, neko drugačiji. Želimo zaboraviti svoje brige, stresan život, napuniti baterija, a onda od sutra, krenuti sve po starom, kazala je Žana Altumbabić, direktorica škole.

Volje i želje učenika nije nedostajalo pa su tako, tuzlanskim ulicama, prošetale vile, klaunovi, junaci iz crtanih filmova, roboti te brojni drugi likovi, a neki učenici su uradili potpunu transformaciju svog izgleda.

 -Pa, ove godine sam crnkinja. Uspjela sam, uzela sma maminu haljinu i lice namazala šminkom. (N1: Šta očekuješ, kako ćeš to skinuti kasnije?) Pa, vjerovatno ću se morati sva okupati, kaže učenica Lana Petrović.

 – Drugi sam razred. Maskirao sam se u kostim doktora jer volim doktore,  dodaje učenik Ivan.

 – Pa, maškare su nešto lijepo i sva djeca mogu izraziti kreativnost na svoj način i ne treba niko da im ništa govori ako nije perfektno. Ja sam obukla kartu desetku. To sam se kasno sjetila pa nije baš perfektno ali nema veze, kaže učenica Aleksandra Petrović.

Šareni, raznoliki i veseliki kostili, bili savšeni ili ne, učesnike nije to puno brinulo. Više ih je zanimalo kako da se druže i zabave i jedan dan budu neko drugi i drugačiji.