Šta zanima maturante i maturantice osnovnih i srednjih škola u Brčkom?

Aktivnost je provedena uz tehničku podršku projekta „Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada“ koji finansira Evropska unija.


Pred maturantima i maturanticama osnovnih i srednjih škola Brčko Distrikta jedna je od najvažnijih životnih odluka – odabrati školu, odnosno zanimanje kojim će se baviti u svojoj radnoj karijeri.

Kada je riječ o potrebi za zanimanjima sa visokom i višom školskom spremom, u odnosu na ostatak države zanimljiva je potražnja za farmaceutskim tehničarima, što je i u prošloj godini činilo trećinu novozaposlenih.

Važne informacije o kretanjima tržišta i potrebama poslodavaca dobivene su na osnovu uvida u evidenciju nezaposlenih u BD te realiziranog Istraživanja tržišta rada u Brčko distriktu BiH 2020/2021 koje će uskoro biti objavljeno.

Ohrabruje nas činjenica da se među visoko kvalifikovanom radnom snagom u 2021. traže i novinari, menadžeri za marketing, arhitekti i doktori medicine što nam daje razlog za optimizam da se različite industrije oporavljaju od COVID-19 posljedica i da se mladim ljudima otvaraju mogućnosti i u ovakvim oblastima, istakla je Tamara Duvnjak-Mitrović, direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta. Među traženim VŠS i VSS zanimanjima su i građevinski inženjer i laborant.

Prema njenim riječima kolege i kolegice iz Zavoda prava su adresa za maturante i maturantice i njihove roditelje da dobiju informacije o kretanjima na tržištu rada, te ih je pozvala da se obrate savjetodavcima u Zavodu za informacije o stanju na tržištu rada, što svakako može biti značajna informacija u donošenju konačne odluke.

Raznovrsnost ponude zahtjeva od mladih ljudi da odaberu nešto što ih zanima, ali da to i dalje bude tražen profil na tržištu. Sve informacije koje maturantima i maturanticama kao i njihovim roditeljima mogu pomoći prilikom odabira zanimanja, odnosno daljeg školovanja, na raspolaganju su na www.zzzbrcko.org.