Najbolji fizičari ponovo u Tuzli: Održano jubilarno 25. Federalno takmičenje iz fizike za osnovce

Bilo je ovo 25. jubilarno takmičenje za najbolje fizičare osnovce iz Federacije Bosne i Hercegovine.


Richmond Park Međunarodna škola u Tuzli u subotu je bila domaćin Federalnog takmičenja iz fizike za učenike osnovnih škola.

Voditelj takmičenja bio je alumni učenik Richmond Park Međunarodne škole u Tuzli Bahrudin Trbalić, koji je kao takmičar do sada ostvario najbolje rezultate na olimpijadama iz fizike za Bosnu i Hercegovinu. Bahrudin Trbalić je svršenik MIT univerziteta i doktorant na Stanfordu.

Mladim fizičarima Bahrudin je ovom prilikom poručio da im se vrata za uspjeh otvaraju njihovim zalaganjem i trudom, a da je takmičenje posebna prilika za druženje i upoznavanje, ali i dokazivanje.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dr. sc. Elvis Baraković u kampusu Richmond Park u Tuzli poželio je dobrodošlicu mladim fizičarima u Tuzlanski kanton, te izrazio posebno zadovoljstvo zbog još jednog u nizu uspješno organizovanih visoko rangiranih takmičenja kojima je domaćin i jedan od organizatora Richmond Park Međunarodna škola Tuzla, koja svojim angažmanom doprinosi promociji obrazovanja i nauke, ali i samog Tuzlanskog kantona.

Ministar je izrazio zadovoljstvo dolaskom takmičara i iz udaljenih krajeva BiH, koji su bez obzira na složenu emidemiološku situaciju iskazali želju za znanjem i učenjem.

Pored ministra učesnicima na postignutim uspjesima čestitali su Denis Suljendić, savjetnik za fiziku u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kanona i Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara Federacije Bosne i Hercegovine.

U ime Richmond Park Education institucija u BiH dobrodošlicu gostima je iskazao Hermin Kapetanović, koji je kazao da učenike i studente koji nastave vrijedno učiti i raditi očekuje svijetla budućnost. Istakao je da Richmond Park škole, po prvi put u Bosni i Hercegovini, pokreću izborno područje matematičke gimnazije, za koji su nastavni plan i program kreirali bivši takmičari, a sada stručnjaci u svojim oblastima. Kapetanović je ovom prilikom pozvao uspješne takmičare da se prijave i da budu kandidati za izborno područje matematičke gimnazije za koje su obezbijeđene i posebne stipendije.

Također iskazana je zahvalnost svim članovima komsije koji su dobrovoljno, volonterski pristali da pripreme i pregledaju zadatke.