Šta možemo naučiti od djece

Mnogi će se složiti da je djetinjstvo najljepši dio života. Kad bismo ga uspoređivali s godišnjim dobima, djetinjstvo bi zasigurno bilo proljeće. Ono postaje simbol sreće u našim životima. Kad dijete dođe u porodicu, ono svojom iskrenošću i razigranošću osvjetljava dom. Ipak, uvjerenja smo kako su djeca naivna i nesvjesna "pravog stanja stvari". To je donekle istina, ali nikako ne znači da su uvijek u krivu. Upravo suprotno!


Bess-Hamiti / Pixabay

Zbog svoje jednostavnosti, djeca imaju jaku intuiciju i često nam svojim postupcima ilustriraju životna načela koja bi nas mogla usrećiti, piše pjesmicezadjecu.com.

Djeca jasno izražavaju svoje želje

Djeca se ne ustručavaju tražiti ono za što misle da im s pravom pripada. U stvari, oni insistiraju na tome! Ako prekršite obećanje, djeca će zahtijevati objašnjenje i neće se zadovoljiti površnim odgovorom. Odrasli pak odustaju zbog straha od odbijanja i kojekakvih drugih razloga, i to ih dugoročno čini nezadovoljnima.

Neustrašivost

Djeca su istraživači. Bez straha istražuju sve što ih okružuje i uživaju u tom osjećaju slobode. U tome ih treba pažljivo ograničavati kako ne bi izgubili entuzijazam. A što odrasli iz toga mogu naučiti? Mogu se potruditi biti odvažniji i poduzeti korake ka željenom cilju. Ako samo razmišljamo o posljedicama, nikada nećemo niti započeti svoje putovanje.

Uživajte u svojem životu i prihvatite sebe

Djeca se uvijek dobro zabavljaju. Smišljaju svašta i pritom nas znaju dobro nasmijati. Odlično im je i kad su sami i samoća ih ne sprječava da šire sreću oko sebe. Jednostavno – znaju kako uživati ​​u životu. Odraslima bi bilo puno lakše kad ne bi odustali od inspiracije kakvu imaju mališani. U svakodnevnoj žurbi, zaboravljamo na sebe i riječ “zabava” kao da je rezervirana za nekog drugog. To nije istina. Ako istinski prihvatimo sebe i svoj život takav kakav jest, naučiti ćemo i uživati u njemu.

Živjeti u trenutku

Ako niste zadovoljni sada, prihvatite taj trenutak i budite sretni u idućem. Prepuštanje trenutnim tužnim i tjeskobnim emocijama je dobro za zdravlje. Tako funkcioniraju djeca. Jeste li ih ikada vidjeli da žale za propuštenim ili brinu o budućnosti? Prošlost nije savršena, a budućnost je uvijek neizvjesna. Naravno da odraslima nije moguća dječja bezbrižnost, ali naučite živjeti sada i ovdje, iskoristite mogućnosti ovoga trenutka i imati ćete ispunjen život, kao što to imaju djeca.

Mašta i znatiželja

Djeca obiluju maštom. To je zanimljivo, jer s malo toga u njihovom vidokrugu, u stanju su zamisliti čudesne stvari. Dječji um je prekrasan i optimističan. On ih potiče na smjele ideje, a nama pokazuje koliko očekuju od života kroz svoje uzvišene snove. Djeca su puna nade. Jedan od razloga tome jest to što su silno znatiželjni! Oni žele znati što se krije iza “fasade” i zanimaju ih detalji. Potom postavljaju pitanja i ne odustaju u svojoj potrazi za odgovorima. Ko zna što još sve možemo doživjeti i naučiti budemo li se ugledali na njih?

Entuzijazam i aktivnost

Oduševljenje je još jedna stvar koju možemo naučiti od djece. Ona svemu pristupaju s poletom, žarom i zanosom. Bez entuzijazma i uzbuđenja, život nema nikakvu draž. Polet i volja nas čine optimističnima i zdravima, baš kao i fizička aktivnost koja je djeci prirođena.

Slobodan duh

Djeca su slobodnog duha. Impulzivna su i izražavaju svoju osobnost. A odrasli pokušavaju stati u kalup koji ocrtava okolina. Tako se s godinama sve više pretvaramo samo da bi bili prihvaćeni, a potom se pitamo gdje smo nestali? Gledajući djecu, odrasli bi trebali osloboditi svoj duh iz zatvora koji gradi negativne misli. Podržite djecu da budu svoji.

Nevinost

Mala djeca su nevina i to je njihova najljepša kvaliteta. Djeca nemaju predrasude i nisu zlobna. Imaju jasnu savijest i ne osuđuju. Rekli bismo, prihvaćaju i gledaju svoja posla. Ne bi li život bio puno lakši, a svijet bolji, kad bi odrasli zadržali barem djelić ove osobine djeteta.

Ljubav

Djeca nas mogu učiti ljubavi. Oni pokazuju privrženost od trenutka kad stignu na ovaj svijet, a ljubav čim nas počnu prepoznavati. Djeca se ne boje ljubavi. Vole se družiti i ljubav pokazuju obitelji, prijateljima i drugima za koje osjete da su im bliski. Odrasli su, zbog različitih razočaranja, vrlo oprezni s iskazivanjem ljubavi. To ih donekle štiti, ali im i uskraćuje. Propuštaju brojne trenutke iskrene topline, za kojima kasnije često žale.

Istinska sreća

Sreća dolazi iznutra. Djeca to pokazuju bolje nego itko drugi. Ona su uvijek sretna, bez obzira na sve. Njihovo veselje osvjetljava sve oko njih i ništa ne može zamijeniti dječji smijeh. Ono što odrasli trebaju učiti od djece jest čim više pokušati biti dobronamjerni, nasmiješeni. Smijati se i druge činiti nasmijanima. Biti sretan je najbolja stvar koju možete sami sebi darovati!

Da, od djece možemo puno toga naučiti. Od svoje djece i djeteta u nama samima. Kad nosimo svoje djetinjstvo sa sobom, zapravo nikad ne starimo.

(Školski.ba)