Kako izvući male spavalice ujutro iz kreveta? Probaj ovih 7 trikova

Ako imaš malu spavalicu kod kuće zbog koje uvijek kasniš s jutarnjim obavezama, pročitaj neke savjete koji će ti pomoći uspostaviti nove jutarnje rutine


indrairawan / Pixabay

Buđenje i dizanje djece iz kreveta ujutro može biti itekakav izazov za mnoge roditelje, posebno ako se radi o djeci školske dobi. Istraživanja su pokazala da poteškoće dizanja iz kreveta nisu toliko povezane s lijenošću, koliko s nekim drugim faktorima. Svaka osoba ima svoj jedinstven biološki sat koji je određen s rođenjem. Nazoveš li dijete lijeno zbog toga što mu je teško ustati ujutro iz kreveta – dijete će internalizirati tu etiketu i koristiti je za opravdavanje negativnog ponašanja, piše miss7mama.24sata.hr.

Ipak, to nije opravdanje za dopuštanje djeci da se duže zadržavaju u krevetu posebno ako za to nemaju vremena. Umjesto toga, bolje je napraviti plan koji funkcionira s djetetovim ‘unutarnjim instalacijama’.

Donosimo nekoliko trikova koje vrijedi isprobati ako imaš tvrdoglavo dijete kojem se ne da ustati ujutro.

1. Započni jutro s: “Dobro jutro! Volim te!”

Dugoročno, započinjanje dana s ljubavi i razumijevanjem određuje uspjeh za sve.

2. Stvori vrijeme za izležavanje

Ovo je dobar trik za sve spavalice. Probudi dijete ranije, dopusti mu da se još malo izležava u krevetu i zajedno razgovarajte o danu koji vas čeka. Nekoliko minuta aktivnog izležavanja dobra je ideja za obiteljsku jutarnju rutinu.

3. Ne stvaraj dramu

Dizanje djeteta iz kreveta može biti poprilično frustrirajuće. Međutim, dvostruko si u gubitku ako ti prijeđe u naviku “jutarnje vikanje”. Prvo, zbog toga će se djeca samo još više povući u svoju jazbinu kako bi te izbjegli. A drugo, nakon nekog vremena, ‘istrenirat’ ćeš dijete da te ignorira.

4. Probudi dijete pjevajući

Dobar ili loš glas – pjevanje će ih razbuditi. Pjevati djetetu za razbuđivanje jednako je slatko kao i pjevanje djetetu za uspavljivanje.

5. Najdraža pjesma za dobro jutro

Glazba je odličan način razbuđivanja. Napravi playlistu i pusti je svako jutro ili jednostavno upali radio.

6. Napravi doručak koji će se ‘proširiti’ domom

Miris može potaknuti i male i velike da ustanu iz kreveta. Jaja, palačinke, muffini – sve pali! A treba li djetetu dodatni poticaj, ali i dodatna doza energije za novi dan – odlična ideja su vitamini u slamki, kao što su Lizzy vita sip multivitamini.

7. Dovedi kućnog ljubimca da razbudi tvoju spavalicu

Bez puno objašnjavanja, pas ili mačka razbudit će svaku spavalicu! Iskoristi neke od ovih savjeta i obnovi razumijevanje djetetovog biološkog sata kako bi stvorila nove obiteljske rutine. Zapamti, dobra rutina je jedna od najvažnijih elemenata kako bi tvoje dijete funkcioniralo ujutro. Kao roditeljima, lako nam se izgubiti u tim rutinama bez da se zaustavimo i promislimo o nekim stvarima koje bismo mogli promijeniti. Ali, isto tako, ponovno stvaranje novih rutina može riješiti mnoge probleme. I na kraju, imaj na umu da nove rutine zahtijevaju vremena, vježbu, nadgledanje i strpljivost.

(Školski.ba)