Srednja Bosna: I ove godine besplatni udžbenici za sve učenike u osnovnim školama

Izdvojeno je više od 300 hiljada KM za nabavku udžbenika za učenike u osnovnim školama.


Foto: TIP
Foto: TIP

Na prijedlog ministra Bojana Domića odnosno Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) i ove godine izdvaja više od 300 hiljada KM za nabavku udžbenika za učenike u osnovnim školama.

Uz prošlogodišnje izdvajanje od 815 hiljada KM, ovo je ogromna investicija koja će u potpunosti učenicima u osnovnim školama osigurati udžbenike i tako pomoći brojnim roditeljima u procesu pripreme djece za školu.

Školska godina u SBK trebala bi početi 6. septembra, a prijedlog resornog ministarstva će biti da nastava počne redovno, uz poštivanje epidemioloških mjera. Konačnu odluku o svemu će donijeti kantonalni Krizni štab koji će zasjedati iduće sedmice, prenosi Vitez.info.

 – Mi ćemo Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva ŽSB predložiti da nastava počne redovito, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Prema sadašnjim pokazateljima, epidemiološka situacija nije loša, ali to ne mora ništa značiti, jer se sve može promijeniti u nekoliko dana, tako da ćemo možda tek iduće sedmice poslati prijedlog Kriznom stožeru, naglasio je ministar Domić u izjavi za medije.

Resorni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić nakon održane 92. sjednice Vlade SBK govorio je o epidemiološkoj situaciji u SBK i procesu vakcinacije građana.

 – U našoj županiji evidentirana su ukupno 182 aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a 17 osoba je hospitalizirano. Prema navodima liječnika, većina hospitaliziranih nije preboljela COVID-19 i nisu cijepljeni. U odnosu na onu od prije pola godine, ova situacija nije dramatična iako se usložnjava. Dobra stvar je što je oko 42 tisuće stanovnika ŽSB cijepljeno barem jednom dozom cjepiva i što je interes građana za cijepljenje dobar, rekao je ministar Matić.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada SBK raspravljala je i o Nacrtu zakona o poticanju razvoja malog poduzetništva i Prijedlogu zakona o materijalnoj potpori porodicama s djecom FBiH. Zakoni su dobili jednoglasnu podršku Vlade SBK, dok je ista izostala Prijedlogu zakona o javnim skijalištima SBK.

Ministar Bojan Domić istaknuo je kako je problematika ovog zakona komplicirana te je upitna i sama potreba donošenja ovog zakona.

 – Mi u Središnjoj Bosni imamo ukupno sedam skijališta. Kada ih klasificiramo, Vlašić, koji je najveći i najznačajniji, spada u red manjih ili srednjih skijališta, a sve ostalo su skijaške staze s malim kapacitetima. Donošenje zakona vlasnicima skijališta i vlasnicima koncesija možda može samo otežati poslovanje i daljnji razvitak, stoga je možda i samo donošenje Pravilnika, kojim bi uredili ovu oblast, za sad dovoljno, rekao je ministar Domić istaknuvši:

 – U Bosni i Hercegovini Zakon o skijalištima ima samo Kanton Sarajevo koji ima i veliko javno poduzeće koje upravlja skijaškim centrima i iza kojeg stoji “država”. Zakon ima i Republika Srpska koja putem javnog poduzeća upravlja Jahorinom. Mi u Županiji Središnja Bosna nemamo nijedno javno skijalište kojim upravlja država, imamo male ski centre i skijališta gdje su privatni entuzijasti pokušali nešto napraviti. Stoga, donošenje zakona u kojem bi bili i određeni nameti, kao zakonska obveza, za sad nisu prihvatljivi. S obzirom na to da danas na sjednici nije bio resorni ministar, predložili smo da o ovom Zakonu raspravljamo na nekoj od idućih sjednica Vlade SBK.