Kako će izgledati nastava u školama: Tri zone, kao “semafor”

Pogledajte jedan zanimljiv model održavanja nastave. Šta je to "model semafora"?


Foto: Novosti.rs
Foto: Novosti.rs

Prema najavama i članova Kriznog štaba i Ministarstva prosvete Beograda, nova školska godina počet će 1. septembra redovno.

Časovi će trajati 45 minuta, a odjeljenja se neće dijeliti, već će sva djeca zajedno sjesti u klupe.

Nakon toga pratiće se epidemiološka situacija po obrazovnim ustanovama, a škole će se, zavisno od broja zaražene djece, razvrstavati u tri zone – zelenu, narandžastu i crvenu – po principu semafora, pišu Novosti.

Tako će škola koja bude u zelenoj zoni raditi uobičajeno, a ona koja je u narandžastom pojasu nastavu će držati kombinovano – jedan dan časovi će biti u školi, a jedan dan kod kuće. Škola koja se nađe u crvenoj zoni u potpunosti će se prebaciti na online nastavu.

Zone će se određivati prema procentima zaraženih đaka – pa će, okvirno, u zelenoj zoni biti škola koja ima manje od pet posto zaraženih, u narandžastoj ona koja ima između 5 i 10 oposto inficirane djece, dok će u crveni pojas ući škola koja premaši dvocifren broj zaraženih učenika.

Ovakav režim rada, kako saznaju Novosti, sadržan je u prijedlogu koji je sačinilo Ministarstvo prosvjete, povodom početka nove školske godine. Prijedlog će biti upućen Kriznom štabu, a on će ga razmatrati na sljedećoj sednici, koja se najavljuje za ponedeljak ili utorak.

 – Zadnju riječ imaće Krizni štab. Moguće je da će biti unesene promene u ovaj prijedlog, pa će svi detalji biti poznati tek nakon rasprave na sednici ovog tijela. Nakon što bude donesena konačna odluka, Ministarstvo će školama proslijediti uputstvo o organizaciji nastave. Uglavnom, sve će biti poznato najkasnije do kraja sedmice, navodi sagovornik Novosti.

Inače, kako bi ovaj sistem funkcionisao, direktori će biti u obavezi da svakog utorka obavijeste školsku upravu o broju zaražene djece, da bi se znalo u kojoj zoni se nalazi konkretna obrazovna ustanova.

O načinu nastave odlučivat će škole, na osnovu toga u kojoj se zoni nalaze, što znači da je odlučivanje decentralizovano. Do sada je praksa bila da škola pošalje prijedlog Ministarstvu prosvjete koje je donosilo konačnu odluku.

Inače, jedna od novina od 1. septembra, odnosi se i na kombinovani model nastave, pa tako više neće biti moguće da djeca idu jednu sedmicu na nastavu, a jednu da časove prate od kuće, već će se mijenjati na dnevnom nivou – jedan dan idu u školu, a sljedeći će sjediti ispred televizora, što je važilo tokom prošle školske godine za srednjoškolce.