Škola u Švedskoj poslala apel: Djeca ne trebaju gledati seriju “Squid game”

"Serija nije primjerena za djecu, čak ni za one od 16 godina."


Foto: Screenshot Netflix
Foto: Screenshot Netflix

Posljednjih dana naveliko se priča o Netflixovoj seriji Squid Game koja bi mogla srušiti rekorde gledanosti. Jedna je osnovna škola u Švedskoj poslala apel da učenici ne bi trebali gledati tu seriju jer oponašaju nasilne scene.

O tome smo razgovarali s majkom učenika čija je škola poslala upozorenje roditeljima, piše Srednja.hr.

Netflixova serija Squid Game već nekoliko dana je popularna tema na društvenim mrežama, a uskoro bi mogla srušiti i rekorde gledanosti. No, u jednoj osnovnoj školi u Švedskoj učitelji su primijetili negativan utjecaj serije na djecu. Naime, učenici od 4. do 6. razreda oponašaju nasilne scene iz serije, što je zabrinulo školu.

– Moja djeca idu u šesti razred osnovne škole. Dobili smo mail iz škole gdje upozoravaju roditelje da učenici ne bi smjeli gledati tu seriju, rekla je Tina Škrlec, Hrvatica koja već sedam godina živi u Švedskoj.

‘Učitelji seriju doživljavaju krvavom i neugodnom’

U mailu škole predlažu roditeljima da i sami pogledaju neku epizodu serije kako bi vidjeli što gledaju njihova djeca.

– Mnogi učenici gledaju seriju pod nazivom ‘Squid Game’, koja je dostupna na Netflixu i preporučuje se uzrastu od 16 godina pa nadalje. Serija sadrži ozbiljne scene nasilja i samoubojstva. Primijetili smo da učenici puno pričaju o tome te su nadahnuti u oponašanju onoga što se događa u seriji. Učitelji koji su tu seriju vidjeli doživljavaju je krvavom i neugodnom. Smatramo da bi bilo dobro da razgovarate o seriji sa svojom djecom te bi možda i sami mogli pogledati jednu epizodu kako biste se upoznali sa sadržajem serije, stoji u mailu škole.

Iako na Netflixu postoji roditeljska zaštita, mnogi ju nemaju uključenu te djeca mogu gledati sve, pa tako i Squid Game.

– Današnji tempo života nam svima nameće žestok tempo i provođenja velikog dijela dana pred ekranima. Sve je puno aplikacija, a nikad se nismo manje družili nego sada. Djeca su nažalost prinuđena na takvo vrijeme i u virtualnom svijetu pronalaze svoje idole. Što više gluposti i nasilja, ispadaš vise cool, rekla nam je Tina.

‘Serija nije primjerena za djecu, čak ni za one od 16 godina’

Slaže se sa stavom škole da serija nije primjerena za djecu.

– Meni je serija užasna i zaista ne vidim smisao gledanja takvog nečeg. Za djecu nijedne dobi nije primjerena, pogotovo ne za mlađe od 16 godina, poručila je Tina.

Životu Švedskoj dakako se razlikuje od života u Hrvatskoj pa je tako i školstvo te pristup učenicima u potpunosti drugačiji. No, ipak ima nekoliko stvari koje se Tini ne sviđaju u švedskom načinu provođenja nastave.

– Ovdje se ne kupuju knjige, nema ocjena do 6. razreda, zadaće su tipa napiši jednom sedmično neku prezentaciju i to tek sad u 6. razredu ili nauči 15 riječi na stranom jeziku. Djeca ne nose bilježnice niti knjige kući, a u 5. razredu svaki učenik dobije svoj laptop na kojem se sve odrađuje. Sve je digitalno, ponekad se pitam znaju li djeca pisati. Nema učenja napamet, nego se boduje prepričavanje i koliko si aktivan na satu. Ništa nije obavezno i ne tjera se djecu na ništa, što često vodi do loših rezultata i demotivacije. Idealan sustav školovanja bi bio između Hrvatskog i Švedskog, jer nijedan sam za sebe nije baš dobar, objašnjava Tina.