Zvijezda Manchester Uniteda postaje predmet proučavanja u školama u Engleskoj

Novi predmet u nastavni plan i program bit će uveden ove godine.


Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Napadač Manchester Uniteda Marcus Rashford, zahvaljujući svojoj humanitarnoj aktivnosti i svom načinu djelovanja u društvenoj zajednici, bit će proučavan u srednjim školama u Engleskoj.

Nakon što se istaknuo važnim inicijativama za borbu protiv nejednakosti u današnjem društvu, a posebno za pomoć djeci koja se bore za svakodnevni obrok, nogometaš reprezentacije Engleske postat će “studija slučaja” u školama.

Rashford je tokom perioda izolacije zbog pandemije koronavirusa uspio sakupiti milione funti humanitarne pomoći, a tim sredstvima osigurao je besplatne obroke mnogoj djeci. Također, naučio je znakovni jezik kako bi mogao biti sudija večeri poezije u školi za gluhonijeme.

Kako je izvijestilo nekoliko britanskih medija, uključujući Guardian, Rashfordov društveni primjer postat će dio programa medijskog obrazovanja u engleskim školama.

Sada su, dakle, sve ove inicijative dovele Rashforda do toga da ga izučavaju u školi. Srednjoškolci koji proučavaju medijska istraživanja moći će saznati o njegovim aktivnostima i kako se on ponaša u komunikaciji, a novi predmet u nastavni plan i program bit će uveden ove godine, piše Klix.ba.