Sezona prehlade počinje: Sedam načina kako djetetu olakšati simptome i smiriti kašalj

Evo načina kako možete ublažiti simptome i olakšati djetetu razdoblje ozdravljenja.


Foto: Envato
Foto: Envato

Teško je gledati maleno dijete kao se muči sa simptomima prehlade jer oni utječu na djetetovo spavanje, hranjenje i opće raspoloženje.

Vrijeme je prehlada i viroza, a djeca, pogotovo koja su u kolektivu, vrtićima, školama, često ih prebole i do desetak puta godišnje.

U većini slučajeva riječ je samo o lakšim bolestima, ali teško je gledati kad se dijete muči simptomima koji mu ometaju hranjenje i spavanje. No postoje načini kako uz pomoć nekih kućnih pripravaka, koji ne mogu štetiti, olakšati simptome do oporavka.

Evo nekoliko savjeta kako ublažiti kašalj, a koji nisu štetni za upotrebu te su dio kućne apoteke, pišu Roditelji.hr.

1. Kašika meda

Nekoliko je studija pokazalo da jedna kašičica (15 ml) meda, oko pola sata prije spavanja, može pomoći smirivanju kašlja. Antimikrobna i antibakterijska svojstva meda mogu blagotvorno djelovati na dječiji organizam, ali imajte na umu da djeca mlađa od godinu dana ne smiju konzumirati med zbog opasnosti od botulizma dojenčadi.

2. Puno tekućine

Hidriranje dječijeg organizma važno je kako bi se mali bolesnici bolje osjećali. Prehlada ili kašalj mogu iscrpiti malo tijelo, a nedostatak tekućine to stanje može samo pogoršati. Bolesnom djetetu često nudite male količine hrane, a posebno je važan unos tekućine. Opcije pogodne za djecu uključuju supu, prirodni sok od jabuka ili sok, također cijeđen, prirodni, pomiješan s malo vode, a preporučuje se i čaj od šipka, po mogućnosti nezaslađen.

3. Sprejevi za nos

Morska voda u spreju pomaže oslobađanju sluzi i čišćenju nosa. Potom koristite dječije čistače za nos ili, kod starije djece, rog za ispiranje nosa fiziološkom otopinom.

4. Ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka u sobi gdje dijete spava može pomoći u suzbijanju simptoma kašlja i prehlade održavajući vlažnost dišnih putova.

5. Kupke za snižavanje temperature

Ako vaš dijete ima temperaturu višu od 38,5 stepeni, mjerenu ispod pazuha, preporučuje se tuširanje mlakom vodom, ili stavljanje hladnih obloga od vode na područje prsa i trbuha.

6. Spavanje u povišenom položaju

Kada dijete ide na počinak, ako je starije od godinu dana, povisite mu uzglavlje kako se sluz ne bi slijevala u dišne putove i tako tokom noći izazvala napade kašlja.

7. Kako pomoći malome djetetu kod iskašljavanja

Ovu metodu preporučuju liječnici za djecu do treće godine, a riječ je o tehnici položajne ili posturalne drenaže uz vibraciju i perkusiju (lupkanje). Važno je staviti dijete o odgovarajuću poziciju i svako područje tijela tretirati dvije minute. Važno je da dijete ne jede ništa pola sata prije tretmana i da mu je tijelo prekriveno odjećom. Izbjegavajte lupkanje po rebrima, kičmi i trbuhu.