Roditelji, ovo je osam najboljih igara za male genijalce

Ljekar otkriva koje su igračke u ranom djetinjstvu najbolje za djetetov razvoj.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svi želimo da naša djeca odrastu u male genijalce, zar ne? Robert C. Titzer je američki profesor i znanstvenik, a za TheSun je podijelio savjete i trikove koji će roditeljima, ali i djeci pomoći na tom putu. Titzer tvrdi da su najvažnije prve dvije godine djetetovog života.

 – Postoji istraživanje sa Sveučilišta Stanford koje je otkrilo da bebe razmišljaju različitom brzinom na temelju jezičnog okruženja u kojem se nalaze u prvih 18 mjeseci života, rekao je.

 – Glavni savjet koji bih dao roditeljima jest da dijete nauče jezičnim vještinama što je prije moguće, jer to ne samo da će utjecati na to koliko će brzo dijete razmišljati, već će utjecati i na djetetov rječnik i jezične vještine u budućnosti. 90% mozga razvijeno je do pete godine života, preporučujem da se oko 90% svih napora roditelja u obrazovanju njihovog djeteta uloži do pete godine, tvrdi Titzer.

Dakle, ono što dijete nauči u prvim godinama života, uvelike će utjecati na njihov uspjeh u budućnosti.

Dr. Titzer preporučuje uvođenje pametnih igra već od prvih dana djetetovog života. I ne brini, ne moraš otići u trgovinu i potrošiti stotine maraka na igračke. Doktor predlaže kupnju pristupačnih igračaka, ali također preporučuje roditeljima da sami naprave vlastite.

Dječiji krevetić

 – Postoje istraživanja koja pokazuju da što je bebino okruženje interaktivnije, to će ona bolje učiti. Jedan od dobrih načina učenja u najranijoj dobi je u interaktivnom okruženju, poput dječijih krevetića iznad kojih se nalaze zveckajuće igračke, kazao je Dr. Robert.

Doktor preporučuje da se s ovakvim aktivnostima započne vrlo rano.

 – Bebe praktički nemaju kontrolu nad svojim okruženjem, pa bi roditelji na bilo koji način trebali učiniti njihovo okruženje interaktivnim.

Igre s balonima

Ako imaš balon u blizini, dr. Robert ima sjajnu ideju za aktivnost s balonima.

 – Došao sam i na ideju da balone koji sadrže helij povežem s bebinom nogom i rukama, koristeći tkaninu (naravno da morate biti izuzetno oprezni, paziti da nisu previše čvrsto zamotani). Ovu aktivnost možete raditi u dobi od nekoliko sedmica, a bebe mogu shvatiti pokreću li ruke ili noge, pomičući balon, tvrdi Dr. Robert.

Čitanje

Svi smo od malena naučeni da je čitanje važno, ali dr. Robert misli da je čitanje ključno za djetetov razvoj.

 – Preporučujem da dijete što prije naučite jezičnim vještinama i čitanju. Čitanje knjiga različitih tema jedan je od najboljih načina za proširenje djetetovog vokabulara. Umjesto da dijete ima omiljenu knjigu koji čitate po 100 puta, nabavite mnogo različitih knjiga. Osobno preporučujem čitanje stotina knjiga mjesečno, savjetuje liječnik.

Građevni blokovi

– Blokovi za građenje čarobne su igračke. Da imam puno novaca, darovao bih jedan klasični set drvenih blokova svakom djetetu na Zemlji, kazao je Dr. Robert.

Još 2017. u istraživanju objavljenom u Journal of Early Childhood Research zaključeno je da je u predškolskoj dobi gradnja zgrada od blokova povezana s boljim učenjem matematike.

Igranje sa složenim oblicima u predškolskoj dobi djeluje i kao odskočna daska za kasnije složenije matematičke koncepte.

Tetris

Dr. Robert misli da je važno da dijete igra Tetris jer je upravo Tetris odličan način za podučavanje djeteta kombinatorici i brzom donošenju odluka.

 – Ako želite da djeca brzo donose odluke, započnite s igranjem Tetrisa, i to što prije, jer je to vještina koja se razvija vrlo rano u životu, poručuje Dr. Robert.

Učenje jezika

Dok većina nas vjerojatno govori samo jedan ili dva jezika, dr. Robert preporučuje da dijete učite mnoge jezike, od malih nogu.

Postoje istraživanja koja pokazuju da je bolje učiti više jezika istovremeno od rođenja, umjesto da prvo učite engleski, a zatim kasnije uvedete druge jezike. Preporučujem uvođenje najmanje četiri jezika, a jedan od njih je kineski.

Ako želite naučiti kineski, nemojte čekati da vaše dijete napuni pet godina. Postoje istraživanja koja pokazuju da se mozak učinkovitije razvija ako istovremeno učite više jezika paralelno, i to od rođenja.Ako to ne učinite rano, dijete neće razviti svoj puni potencijal.

Jednostavne igre s kockicama

Dr. Robert naglašava važnost podučavanja djeteta matematičkim pojmovima u ranoj dobi.

 – Postoji mnogo matematičkih igračaka, no najvažnije je da dijete u prvim godinama života nauči pojmove i brojeve. Igre s kockicama su odlične za stjecanje navedenih vještina. Bacite kocku, koračajte naprijed i natrag na temelju broja koji dobijete, ovo će vaše dijete naučiti brojevima, savjetuje liječnik.

Sportske igre

Znamo da je fizička aktivnost izvrsna za fizički razvoj, no moglo bi vas iznenaditi da je sport također odličan za razvoj jezičnih vještina djeteta, piše Miss7mama.24sata.hr.

Dr Robert je rekao:

 – Upoznajte svoje dijete s mnogo različitih sportova jer će se tada njihov rječnik vrlo brzo proširiti. Također će moći naučiti u čemu uživaju te sukladno tome razvijati svoje interese i svoj potencijal.