Potvrđena optužnica protiv direktora i profesora škole u BiH

Direktor i profesori počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.


Foto: Envato
Foto: Envato

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao direktor i profesori u JU „Mješovita srednja saobraćajna škola“ u Tuzli počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u avgustu 2018. godine kao odgovorna lica, Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, te svi kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, teže povrijedili prava više kandidata, prenosi Radiosarajevo.ba.

Naime, prilikom provođenja konkursne procedure po javnom konkursu nadležnog kantonalnog ministarstva za radno mjesto saradnika za ekonomsko-finansijske poslove, u namjeri da jednu osobu stave u povoljniji položaj i pribave joj korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi, koji su konkurisali za istu poziciju.

Postupajući suprotno odredbama Pravilnika o uslovima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom Kantonu, koji propisuje procedure i procjenu kandidata, intervjue nisu obavili u skladu sa propisima.

U zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang listi kandidata.

Na osnovu takve liste je direktor škole donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se pomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od 5 godina, te da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i zaposlene na pomenuto radno mjesto, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona.