Sedam najčešćih razloga zbog kojih se mališani bude noću

Kako pomoći svojim mališanima da prebrode ovaj burni dio odrastanja?


Razdoblje djetinjstva kada mališani tek prohodaju pun je izazova koji uključuju i buđenje usred noći.

Ove noćne more mogu se javiti iznenada, a iscrpljujući su i za dijete i za roditelje. Ključno je da se držite određene navike odlaska na spavanje, koliko god je to moguće, piše Wishmama.hr.

Postoji nekoliko uzroka kada se poremeti obrazac sna kod malog djeteta. Evo nekoliko najčešćih razloga za to i prijedloga kako pomoći svojim mališanima da prebrode ovaj burni dio odrastanja.

Prekomjerni umor

Mala djeca koja odbijaju popodnevno spavanje ili odlaze na spavanje kasno često ne mogu mirno spavati jer su iscrpljena. Držite se navike i ne odustajte od ustaljenog spavanja.
Ako se vaše dijete počne buniti, omogućite mu vrijeme za opuštanje. Možete se ušuškati i zajedno gledati neki film kako bi oni “napunili baterije”.

Drastične promjene

Nije neuobičajeno da pojedine životne promjene, poput prinove, prilagođavanja na tutu ili novog doma, utječu na san djeteta. Pripremite ih tako što ćete porazgovarati s njima o promjenama koje ćete unijeti i u njihov život. Potrudite se da razumiju zašto se stvari mijenjaju. Uz puno ljubavi i podrške, s vremenom će sve doći na svoje.

Anksioznost zbog razdvajanja

Odvajanje od roditelja, a posebno mame, neizbježan je dio odrastanja, ali morate imati strpljenja. Ako primijetite da vaši mališani plaču kada napuštate prostoriju ili kada bi trebali otići na spavanje, uvjerite ih da je sve u redu i vraćajte se u sobu provjeriti kako su.

Sjednite pored njih i mazite ih po glavi dok se ne smire ili ih uzmite za ručicu. Svake se noći sve više udaljavajte od kreveta. Tako ćete im s puno nježnosti i pažnje pokazati da ste u blizini i počet će se osjećati sigurno u svom krevetu.

Ispadanje iz kreveta

Ponekad se desi da je dječici potrebno vremena da se naviknu na spavanje u krevetu ako su do nedavno bili u krevetiću. Kada se desi da vas dođu tražiti u vašoj spavaćoj sobi, nježno ih podsjetite da je vrijeme za spavanje i povedite u njihovu sobu. Mazite ih dok se ne smire i ne osjećaju sigurno. Nemojte ih samo odbaciti do kreveta jer i dalje neće moći zaspati.

Noćne more

Kada napune dvije godine, mašta im već počne bujati. To je odlično za igru tokom dana, ali može biti problem noću.

Strah od babaroge, čudovišta ispod kreveta, sjena po sobi, sve to može biti plod dječije mašte koja im ometa miran san.

U ovom slučaju potreban je staložen i dosljedan pristup, na primjer, nabavite prigušeno noćno svjetlo za njihovu sobu.

Također, napravite da se mališani osjećaju sigurno. U njihovim su glavama čudovišta i sjene ozbiljna prijetnja. Zato nemojte jednostavno prijeći preko toga kao da je riječ samo o luckastim dječjim “bubicama”, već se postavite kao njihov zaštitnik.

Nađite neki osvježivač zraka koji je blag i ugodan, a koji će poslužiti kao sredstvo protiv čudovišta.

Prazan želudac

Ako su mališani gladni, ostat će i budni. Pobrinite se da im prehrana bude raznovrsna. Možda više nisu toliko mali za bočicu, ali možete im dati šoljicu mlijeka prije spavanja.

Rastu zubići

Kada zubi počnu izbijati, to može poremetiti san maloj djeci. Pokazatelji su crvene i osjetljive desni, kao i zajapureni obrazi, razdražljivost i slinjenje.

Ako se probude usred noći zbog zubića, pričekajte da vidite hoće li sami ponovno zaspati. Ako ne mogu, ušuškajte se pored njih, dok se ne smire.

U ovom slučaju posavjetujte se s ljekarom ili farmaceutom oko toga što bi im moglo olakšati nelagodu.