Vijeće roditelja: Vlada KS da omogući svoj djeci iste tehničke uslove za online nastavu

Roditelji tvrde da se razredna nastava u nekim školama realizira putem Viber grupa ili aplikacija koje nisu u okviru predviđenih platformi...


Vijeće roditelja Kantona Sarajevo uputilo je jučer ministrici predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Vladi KS Naidi Hota-Muminović dopis u kojem traže razumijevanje za probleme s kojima se roditelji suočavaju tokom provođenja online nastave.

Kako kažu, imajući u vidu da je u posljednjih sedam dana u velikoj mjeri došlo do povećanja broja zaraženih i oboljelih građana od koronavirusa i značajnog pogoršanja ukupne epidemiološke situacije u KS, te saznanja da je Krizni štab KS donio mjere obustave odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama na području KS, a samim tim i obustavu rada produženih boravaka, upućujemo od ministrice traže da Vladu KS upozna sa njihovim zahtjevima.

 – Na osnovu apela roditelja, insistiramo da se produženim boravcima, gdje oni postoje, apsolutno omogući normalan rad uz maksimalno provođenje mjera zaštite djece i uposlenih. Obrazloženje za ovaj zahtjev je činjenica da veliki broj roditelja prije svega nema gdje ostaviti svoju djecu zbog obaveza prema poslodavcima, kao i da djeca razredne nastave nisu u mogućnosti samostalno pratiti online nastavu. Ukoliko ne izađete u susret ovom zahtjevu, insitiramo da se roditeljima (jednom od roditelja) te djece omogući plaćeno odsustvo u skladu sa odredbama člana 81, Zakona o radu FBIH, kažu iz Vijeća roditelja.

Dodali su da su svjedoci da prilikom potpunog modela online nastave za razrednu nastavu u nekim školama se ista realizira putem viber grupa ili aplikacija koje nisu u okviru platformi predviđenih Metodologijom rada u online okruženju.

 – Molimo Vas da se na to obrati posebno pažnja i da učenici razredne nastave koji prelaze u aktivni online imaju što je moguće kvalitetniju online nastavu (apelirati na menadžmente da se omoguće STEM učionice, korištenje pametnih tabli, češći meet itd). Molimo vas također da pokušate sa menadžmentima škola pronaći najbolje načine u organizaciji radnog vremena nastavnika razredne nastave vodeći računa da roditelji mogu biti prisutni pri izvođenju nastave za iste u nižim razredima, i na taj način pruže potrebnu podršku svojoj djeci, dodaju iz Vijeća roditelja.

Ističu da zahtjievaju razumijevanje za tehničku opremljenost, odnosno neopremljenost učenika u punom kapacitetu od svih koji su dijelom obrazovnog sistema u online modelu kao i punu podršku kako nadležnog Ministarstva tako i menadžmenta škola da se svoj djeci omoguće približno isti uvjeti za rad u tehničkom smislu, piše Klix.ba.

 – Također Vas molimo da za učenike koji nastavu pohađaju po IPP i imaju asistente u nastavi omogućite aktivan rad asistenta sa njima koji će biti u dogovoru sa roditeljima djece u njihovom najboljem interesu. – Centri i Zavodi za specijalno obrazovanje i odgoj djece te Internati koji rade u sklopu istih, da obavezno ostanu što duže u dosadašnjem modelu koji ste i Odlukom predvidjeli jer samo tako je u najboljem interesu djece koji pohadaju iste, ističe se u zahtjevu roditelja.

Podcrtali su da Odluku o neodržavanju eksterne mature za završne razrede osnovne škole Ministarstvo donese sto prije.

 – Pandemija koja je donijela mnoge promjene za ovu generaciju te u cilju očuvanja njihovog mentalnog zdravlja u ovome trenutku isto smatramo neophodnim, zaključak je liste zahtjeva roditelja.