Savjeti: Zašto djeca žvaču svoju odjeću i kako ih naučiti da prestanu?

Kako ga odučiti od te navike i pomoći mu da prestane uništavati vaše živce i svoju garderobu?


Foto: Envato
Foto: Envato

Neka djeca grizu nokte, neka grebu kožu, a neka se ljuljaju naprijed-natrag. Iako neke od tih radnji nisu razlog za brigu, one mogu ukazivati ​​da se u dječijim glavama ipak događa nešto više.

Jedna od iritantnih dječijih navika koju mnoge mame mogu primijetiti je ta da dijete žvače svoju majicu. Kada god pogledaju, oni imaju gornji dio majice, veste ili trenirke u ustima i “cuclaju ga” kao da je to najukusnija stvar na svijetu.

Mnogim mamama je to razlog za upitnike iznad glave, a nekima i povod za ljutnju jer dijete tako uništava odjeću koju treba uvijek nanovo kupovati i onda se nadati da će biti u dovoljno dobrom stanju da se proslijedi mlađem bratu ili sestri.

Iako ovo možda nema korijen u nikakvo mdubljem problemu, sigurno nije nešto što volite vidjeti davaše dijete radi.

Kako ga odučiti od te navike i pomoći mu da prestane uništavati vaše živce i svoju garderobu?

Jednostavan odgovor

Stručnjaci ističu da je oralna stimulacija vrlo važna u djetetovu razvoju i to je najvjerovatniji razlog zašto djeca žvaču. To je najvjerovatniji oblik samoregulacije koji imaju te dio njihovog vlastitog načina da se smire kada su uzrujani.

Povezano je s ponašanjem ukorjenjivanja koje vidimo kod dojenčadi kada traže majčine grudi. Prelaze s dojke na dudu, a zatim može ići na majicu.

Pomozite im da se skoncentrišu

Ako pogledamo odrasle, možemo vidjeti da se i kod njih događa sličan fenomen, a to je zato što nam žvakanje nečega može pomoći da se skoncentrišemo. Na primjer, mnogi odrasli žvaču vrh olovke kada se pokušavaju fokusirati.

Svako pak bira da žvače ono što mu je najbliže. Maloj djeci to je ponekad odjeća koja im je više “pri ruci” od olovke ili bojice, dok školarci najčešće znaju sažvakati olovke s gumicama na vrhu. Sve samo kako bi se uspjeli usredotočiti na nešto bitno. Na primjer, test.

Kako im pomoći da prestanu

Dakle, žvakanje odjeće, koliko god ružno ponekad izgledalo, je bezopasno. No, ne i za odjeću. Ako vam ta navika vašeg djeteta smeta, evo kak oda ga probate omesti u tome, pišu djecjaposla.com.

Stručnjaci predlažu prilično jednostavno rješenje – dajte im da žvaču nešto drugo. Ako je vaše dijete dovoljno staro da bi moglo žvakati gumu, to bi moglo pomoći.

Ako je vaše dijete mlađe, roditelji mogu pronaći mnogo opcija sigurnih za žvakanje. Obično su izrađene od silikona i nalaze se na ogrlici koju vaše dijete može žvakati.