BiH: Učenici se smrzavali na 16°C, iz škole kažu da je “hladno samo ujutro”

Temperatura u prostorijama nije prelazila 16 stepeni.


Foto: Nezavisne

Roditelji učenika koji pohađaju Osnovnu školu “Vuk Stefanović Karadžić” u Banjaluci žalili su se sve do Inspekcije, jer kada su djecu u ponedjeljak ujutro doveli u školu, temperatura u prostorima nije prelazila 16 stepeni.

Prema riječima roditelja, djeca im nerijetko u školskim klupama sjede u jaknama, a temperatura od 16 stepeni, koju su zabilježili, daleko je ispod dopuštene prema ranije važećoj Uredbi o pedagoškim standardima i normativima za osnovno obrazovanje i vaspitanje, koja kaže da toplina u prostorijama za rad i boravak mora da bude 20 stepeni u učionicama, a u hodnicima 18 stepeni, pišu Nezavisne.

Glavno pitanje roditelja je zašto djeca uopšte dolaze u hladne učionice, odnosno zašto se odvija nastava ako nisu ostvareni uslovi. Oni su se obratili i Prosvjetnoj inspekciji, koja ih je potom uputila nadležnoj Radnoj inspekciji.

 – Nadamo se samo da će reagovanje dovesti do toga da djeci bude toplije u školi, kazao je jedan roditelj.

Sa druge strane, direktorica škole Tatjana Vilendečić, kazala je za “Nezavisne” da su temperature niske samo u jutarnjim časovima, jer su one posljedica nezagrijavanja prostorija škole tokom vikenda.

– Ne grijemo preko vikenda i zato u ponedjeljak ujutro jednostavno ne stignemo zagrijati učionice do početka nastave, kazala je ona.

Na pitanje da li je rješenje ovog problema paljenje grijanja preko vikenda, kazala je da nema smisla zagrijavati prazne prostorije, ali da će škola probati ponedjeljkom početi sa grijanjem ranije.

Ova škola prije godinu dana prešla je na grijanje na pelet, te ističu da u vezi sa grijanjem, nemaju nikakve kvarove.

 – Grijanje pokrećemo u šest časova ujutro, te kada se pokrene, jednostavno ne možemo odmah do sedam časova ujutro dostići odgovarajuću temperaturu, kaže Vilendečićeva.

S tim u vezi, kako naglašava, iako su hodnici malo hladniji, temperatura u učionicama do 12 časova dostigne preko 20 stepeni.

 – U podne dostignemo temperaturu od 23 stepena, kazala je Vilendečićeva. Kako dodaje, upoznata je sa žalbama roditelja, te je spremna i na svaki oblik kontrole uslova rada u ovoj ustanovi.

Inspektorat RS je odmah u ponedjeljak zaprimio žalbu roditelja koja se odnosi na grijanje u učionicama, koje, prema njihovom mišljenju, nije zadovoljavajuće.

 – Imajući u vidu odredbe Zakona o osnovnom obrazovanju i ovlaštenja Prosvjetne inspekcije, razmotrićemo postoje li mogućnosti za postupanje ovog organa, a o samoj žalbi obavijestićemo resorno ministarstvo, kazali su za “Nezavisne” iz nadležnog inspektorata.

Kako dalje navode, u žalbi nije navedeno šta je potencijalni uzrok problema, odnosno da li je problem tehničke prirode ili je možda došlo do kvara.

 – S obzirom da u žalbi nije navedeno da li škola ima dovoljno sredstava za troškove grijanja te da Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbjeđuje sredstva za grijanje osnovnih škola, vjerujemo da će nadležni u Ministarstvu u komunikaciji sa direktorom škole utvrditi šta je uzrok i kako ga riješiti, zaključuju iz Inspektorata.