Konačno: Učenici završnih razreda iz ZHK vraćaju se u školske klupe

Uskoro će biti postignut dogovor o prekidu štrajka.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona Ružica Mikulić najavila je kako će nastava za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola krenuti od ponedjeljka, 6. februara.

U izjavi za medije u srijedu prije početka sjednice Skupštine ZHK, Mikulić je kazala kako se pregovori sa sindikatima osnovnih i srednjih škola nastavljaju, te da se nada kako će uskoro biti postignut dogovor o prekidu štrajka.

– Imali smo dva sastanka, jedan s predstavnicima Sindikata osnovnih škola, a nakon toga i sa Sindikatom srednjih škola. Ne bih u javnost iznosila detalje sastanka, jer ćemo imati tijekom ovog tjedna još jedan sastanak nakon kojega bi situacija trebala biti jasnija. Završni razredi osnovnih i srednjih škola s područja Županije Zapadnohercegovačke počinju s nastavom u ponedjeljak i završni razredi napokon ulaze u učionice. Radi se na kalendaru samo za njih, kazala je ministrica.

Ponovila je kako u potpunosti razumije zahtjeve sindikata i da se nada kompromisu.

 – Ne bih ulazila u financijske aspekte pregovora jer to nije moj resor, ali mogu reći da je ministar financija Toni Kraljević ponudio sindikatima mogućnost povećanja plaća od deset posto, dodala je.

Što se tiče nadoknade propuštenih sati ministrica je kazala kako je o tome prerano govoriti.

 – O eventualnoj nadoknadi nastave možemo detaljnije razgovarati tek kada se učenici vrate u školske klupe. Nadoknada će se raditi u dogovoru s predstavnicima sindikata kako sam ranije i najavila, rekla je ministrica Mikulić.