Savjeti za učitelje i nastavnike: Kako započeti novu školsku godinu?

Dok se spremate za početak nove školske godine sigurno razmišljate o mnogim stvarima poput: da li je učionica spremna, kakav će biti prvi dan, da li je vaše podučavanje u skladu sa očekivanjima... Sve su ovo važna pitanja, ali u ludilu koje donosi početak nove školske godine može se desiti da zaboravite na male stvari koje vam omogućavaju uspješnu školsku godinu. Pauzirajte pripreme na nekoliko minuta i pročitajte ove savjete.


1. Istupite iz svoje ‘sigurne zone’

Postavite sebi izazov. Radite ono šta je najbolje za učenike, a ne šta je vama najlakše. Postoji li nešto što biste željeli isprobati? Možda da promijenite raspored klupa ili da rizikujete sa novim inovativnim idejama? Šta god da je u pitanju, ako će poboljšati učenje, prevaziđite sami sebe i pokušajte to! Vrijedit će jer je za dobrobit vaših učenika.

2. Donesite pozitivnu energiju na sastanke

Svi poznajemo bar jednu osobu koja se stalno žali, ali nikad ne radi ništa kako bi to popravila i uvijek vidi samo negativnu stranu svega. Tragajte za pozitivnim stranama. Donesite pozitivne vibracije svojim kolegama. Kad unesete takvu energiju ostali će vas vrlo brzo slijediti.

3. Prihvatite promjene

Promjena može biti odlična. Ne zadržavajte se u prošlosti, posmatrajte sadašnjost i planirajte budućnost. Pokušajte shvatiti zašto se promjene dešavaju i kako mogu pomoći učenju i podučavanju.

4. Budite optimistični sa svim učenicima

“Svi” znači SVI! Nemojte tražiti izgovore, tražite rješenja. Moramo vjerovati da SVI učenici mogu uspjeti.

5. Distancirajte se od ogovaranja

Nemojte trošiti vrijeme na nebitne stvari. Nema ništa gore nego uplesti se u mrežu ogovaranja. Umjesto toga, vrijeme ispunite planiranjem boljih časova i gradite pozitivne odnose sa svojim kolegama.

6. Vodite brigu o sebi

Ne možete dobro raditi ako niste zdravi ili ako ste profesionalno sagorjeli. Šta vas opušta? Odvojite dovoljno vremena za sebe i bavite se aktivnostima u kojima uživate, a koje nisu vezane za obrazovanje.

7. Vjerujte u napredak

Sve može biti bolje. Ako postane teško, razmislite o rješenjima. Tražite uvijek pozitivne strane svake situacije i vjerujte da su svi sposobni za napredak.

8. Podučavajte primjerom

Nemojte čekati ostale. Ako smatrate da se nešto treba obaviti, obavite to!

9. Tražite načine za saradnju

Puno više možemo postići kada radimo zajedno. Proširite svoju mrežu poznanstava. Planirajte s kolegama. Pohađajte kurseve. Učestvujte u razgovorima na Twitteru. Postoji mnogo načina na koje možete doživotno učiti.

10. Zabavite se!

Potrudite se da uživate u svom poslu. Ne izbjegavajte da se smijete sa svojim učenicima. Kada oni prepoznaju da ste strastveni vrlo vjerovatno će prihvatiti ono čemu ih podučavate. Uostalom, nikome nije prijatno uz namrštenog nastavnika.

Najvažnije od svega, nikad nemojte zaboraviti da ste tu zbog vaših učenika. Uvijek stavljajte njihov interes na prvo mjesto.

Puno sreće svima vama u novoj školskoj godini!

(skolovizija.com)