GDJE je izmišljeno pismo, a gdje prvi papir?

Ljudi kamenog doba „pisali“ su crtežima. Vremenom su se crteži pretvorili u „slikovne znakove“ i to je bio početak upotrebe pisma. Papir je najčešći materijal kojim se danas služimo za pisanje. U drevnim vremenima bio je nepoznat sve dok Kinezi nisu pronašli način njegove proizdvodnje.


Gdje je izmišljeno pismo?

Prije otprilike 6000 godina, narodi Babilona, Kine i Egipta naučili su upotrebljavati slikovno pismo. Štapićima ili prstima urezivali su oznake u vlažnoj glini. Crtež sunca je, na primjer, označavao toplinu.

Kasnije su se za prikazivanje različitih zvukova i misli umjesto slika počeli upotrebljavati razni znakovi. Tako su, na primjer, Sumerani pisali klinastim pismom. Račune koje su vodili svećenici zbog pregleda nad stvarima i životinjama ubrajaju se među prve pisane zapise.

Feničani su oko 1500 godina prije naše ere izmislili abecedu koja se temeljila na zvukovima. Od nje su se razvile abecede koje danas koristimo.

klinasto-pismo

Gdje je izmišljen papir?

Drevni Egipćani pisali su na svicima papirusa, Babilonci su oznake urezivali na pločicama od vlažne gline, dok su Rimljani za pisanje upotrebljavali pergament (vrlo tanka koža).

Oko 100. godine naše ere, Kinezi su pronašli način da se iz kaše vlakana i tkanine dobiju vrlo tanki listovi. Tu su tajnu stotinama godina čuvali za sebe. Tajnu su najprije otkrili Arapi, a Evropom se umjetnost izrade papira proširila tek mnogo kasnije.Početkom 14. stoljeća tvornice papira postoje u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj.

Otkriće mašine za štampanje sredinom 15. stoljeća dovelo je do znatnog povećanja upotrebe papira. Bez papira ne bi došlo do naglog porasta štampanja knjiga i širenja znanja.

papir-mašina

(Enciklopedija znanja/Školski.ba)