Sarajevo: Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola se vraćaju na online nastavu

"Treba ohrabriti vlasti da sve zatvore, kako bi se ovaj lanac širenja zaraze prekinuo..."


Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola se vraćaju na online način izvođenja nastave, a u petak će biti donesena konačna odluka, potvrdio je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja – Kantonalni odbor, prenosi Klix.ba.

Sivro je potvrdio da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije došlo do odluke o obustavi nastave u školama i prelasku na online model.

 – Definitivna odluka je vraćanje učenika završnih razreda na model online nastave u Kantonu Sarajevo. Razmišlja se da se od ponedjeljka u kantonima Federacije BiH, gdje to epidemiološka situacija zahtijeva, pređe u potpunosti na online model izvođenja nastave. Mislim da treba poduzeti neke stvari, iako smo mi u sindikatu govorili da treba zatvoriti sve osim škola. Također, mislim da vlast i krizni štabovi nemaju hrabrosti, jer u ovoj situaciji treba sve zatvoriti, kazao je.

Nastavlja da se u drugom talasu bilježilo povećanje broja zaraženih prosvjetnih radnika, kao i učenika, te da je i sada tako.

– Definitivno će doći do zatvaranja škola i prelaska na učenje na daljinu. Međutim, to učenje na daljinu neće dati nikakve rezultate, a negativno će utjecati na mentalno zdravlje učenika i prosvjetnih radnika, dodao je.

Sivro je istakao da treba ohrabriti vlasti da sve zatvore, kako bi se ovaj lanac širenja zaraze prekinuo, s obzirom na to da još uvijek nemamo vakcinu.

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo nastavu u školama gotovo od početka školske godine pohađaju učenici nižih razreda osnovnih škola, dok je ostali prate online.

Od prošlog mjeseca u školske klupe vratili su se i učenici starijih razreda, odnosno devetog razreda osnovne škole te završnih razreda trogodišnjeg i četverogodišnjeg srednjeg obrazovanja.