Nenasilna komunikacija: Postoje odgojne metode bez korištenja kazne i nagrade!

Odgojno djelovanje nipošto ne bi trebalo počivati na metodi kažnjavanja i nagrađivanja djeteta.


Šta želim da moje dijete napravi? Zašto želim da to učini? Pitanja su to koja bi svaki roditelj trebao postaviti i koja predstavljaju temelj odgojnog djelovanja.

No znate li što je to uistinu nenasilna komunikacija?

Nenasilna komunikacija (Nonviolent Communication – NVC), američkog psihologa Marshalla Rosenberga rasprostranjen je i prepoznat kao uspješan model komuniciranja utemeljen na empatijskom povezivanju sa sobom i drugima. Model ima jednostavnu strukturu koja je snažna i sveobuhvatna. Može se uspješno primjenjivati u osobnom i profesionalnom životu i daje mogućnost uspostavljanja uspješnijeg i ugodnijeg odnosa sa sobom i drugima.

Daje odgovor na pitanja kako očuvati, istaknuti i cijeniti integritet i autentičnost pojedinca i prihvatiti različitosti u grupi bez stvaranja konflikata.

Nenasilna komunikacija je specifičan način ophođenja s drugima, u kojem se olakšava i pojednostavljuje tok komunikacije neophodan za razmjenu informacija i mirno rješenje konflikta. Pri tome, fokus je na potrebama i osjećanjima (što je zajedničko svim ljudima) kao i na korištenju upotrebe govora koji potiče dobronamjernost.

Izbjegava se upotreba govora koji vodi ka odbijanju i neprihvatanju. Nenasilna komunikacija nije retorička strategija niti manipulativno sredstvo za postizanje ciljeva. Ona odražava stav poštovanja, cijenjenja, pažnje i jasnog samozastupanja.

Ukoliko želite da saznate više na ovu temu o tome će biti riječ na besplatnom online predavanju naziva ‘Odgoj utemeljen u duhu Nenasilne komunikacije M. Rosenberga’ u organizaciji Abecede roditeljstva.

U četvrtak 11. marta od 19 do 20 sati, Ivana Pejić, profesorica i certificirana trenerica nenasilne komunikacije (CNVC) s dvadesetogodišnjim iskustvom u radu s djecom, roditeljima i učiteljima, pričat će o odgojnom djelovanju bez korištenja kazne i nagrade. Doznat ćete što vam preostaje ako zaobiđete taj sistem kažnjavanja i nagrađivanja djeteta, ali i kako Marshall Rosenberg objašnjava empatiju i na kojoj paradigmi počiva odgoj u duhu nenasilne komunikacije.

Link za sudjelovanje na ovom besplatnom predavanju je ovdje.