Sarajevo: Otvorena izložba radova profesora Srednje škole primijenjenih umjetnosti

Izložba objedinjuje 13 autora, profesora škole. Riječ je o umjetnicima različitih generacija i različitih likovnih izričaja: grafike, crteža, skulpture i asamblaža.


Povodom Svjetskog dana umjetnosti, 15. aprila, u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, otvorena je izložba radova profesora ove škole.

Direktorica Škole primijenjenih umjetnosti Elma Alić-Šobot izjavila je da se izložba otvara povodom Svjetskog dana umjetnosti ili Dana promicanja svijesti o likovnoj umjetnosti i kreativnosti uopšte.

Nas 13 profesora ove škole smo predstavili svoje najsvježije radove. Radove koje smo radili u proteklom periodu, u nekom periodu izolacije, kazala je Alić-Šobot.

Ona je istaknula da se danas može ‘klikom’ doći do voljene osobe, muzeja, galerije ali da su odlučili napraviti izložbu u pravom formatu jer to zaslužuje i povod, 15. april, rođendan umjetnika Leonarda da Vincija.

Ona je ukazala i na značaj toga što učenici ove škole imaju priliku pogledati radove svojih profesora.

Izloženi su radovi autora: Mensud Kečo, Lejla Ćehajić, Maja Matašin, Stijepo Gavrić, Milijana Lagumdžija, Nedim Đikić, Boris Čistopoljski, Mensur Porović, Danilo Kreso, Nermina Alić, Almedina Fehratović, Hamzalija Muhić i Elma Alić-Šobot.

Direktor Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić istakao je da je ove godine, kao i prošle, Svjetski dan umjetnosti u kontekstu pandemije. Spahić je također istakao umjetnički kvalitet postavljene izložbe.

Izložba će biti otvorena do 29. aprila.

Odlukom UNESCO-a, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika, 15. aprila obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Taj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti.

Svjetski dan umjetnosti se slavi kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva.