Ljeto u Bihaću: Škola maternjeg jezika i kulture za mlade iz dijaspore

Kroz nastavu polaznici će na zanimljiv i zabavan način, pored učenja jezika, pobliže upoznati kulturu, tradiciju i historiju BiH te prirodne ljepote i turističke potencijale grada Bihaća.


Grad Bihać u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine organizuje ljetnu školu maternjeg jezika (bosanskog, hrvatskog, srpskog) i kulture “Govorimo naš!” koja će se održati u Bihaću u terminima od 26. do 30. jula i od 9. do 13. augusta 2021. godine.

Svrha ovog projekta jeste promicanje i afirmiranje jezika i kulture Bosne i Hercegovine za mlade ljude iz dijaspore u dobi od 11 do 18 godina. Kroz nastavu polaznici će na zanimljiv i zabavan način, pored učenja jezika, pobliže upoznati kulturu, tradiciju i historiju BiH te prirodne ljepote i turističke potencijale grada Bihaća. Škola je potpuno besplatna.

Cilj ljetne škole jeste osposobljavanje polaznika za kvalitetnu i pravilnu upotrebu maternjeg jezika u govoru, čitanju i pisanju, kroz program jezičkih kurseva prilagođenih različitim nivoima predznanja i interesa polaznika te kulturološkim predavanjima i radionicama, uz obilazak kulturno-historijskih i prirodnih znamenitosti bihaćke regije.

Polaznici će biti podijeljeni u nekoliko grupa u skladu sa nivoom predznanja, uzrasnoj grupi ili interesu, a nastavnici-voditelji škole te ostali predavači i prezentatori bit će dugogodišnji profesori maternjeg jezika i historije, saopćeno je iz Grada Bihaća, piše Oslobođenje.

Program je sačinjen iz organiziranih oblika učioničke i terenske nastave, radionice folklora i književnog prevođenja, pisanja glagoljicom, ćirilicom, bosančicom i arebicom, posjete muzeju, srednjovjekovnom zamku i odabranim lokalitetima u Nacionalnom parku “Una”.

U okviru pet dana Ljetne škole “Govorimo naš!” bit će izvedeno pedeset školskih sati različitih nastavnih i edukativnih aktivnosti. Trideset sati predviđeno je za edukaciju kroz jezičke i govorne vježbe prilagođene prethodno utvrđenom poznavanju maternjeg jezika, odnosno njegove gramatike, pravopisa, pravogovora te pismene i usmene kulture izražavanja, a dvadeset školskih sati predviđeno je za učenje kroz različite edukativno-kulturološke aktivnosti.

NAPOMENA

Sve aktivnosti će se održavati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama vezanim uz suzbijanje epidemije Covida-19, a s tim u vezi potencirat će se nastava i popratne aktivnosti na otvorenom. Kako je zainteresiranost građana za navedeni projekat značajna i kako se on realizira u vrijeme godišnjih odmora, bit će moguće osigurati i cjelodnevni hotelski smještaj za polaznike tečaja ili njihovu pratnju uz proširene popratne aktivnosti.

Krajnji rok za prijavu je 5. juli 2021. godine, a uskoro će biti dostupan i zvanični link za prijavu s detaljnijim podacima.