RS: Počinje nastava u školskim klupama za učenike nižih razreda

Najmlađi učenici se vraćaju u školske klupe.


U Republici Srpskoj od sutra će se nastava odvijati u školama za osnovce od prvod do petog razreda, kao i produženi boravak, a od četvrtka, 8. aprila, će biti dozvoljen rad ugostiteljskim objektima na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Nastava kao i rad ugostiteljskih objekata će se odvijati uz poštivanje uputstava, odlučio je Republički štab za vanredne situacije.

Štab je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici odlučio da će se za učenike od šestog do devetog razreda, srednjoškolce, kao studente univerziteta, nastava i dalje odvijati online.

Navedeno je i to da se od četvrtka, 8. aprila, dozvoljava rad ugostiteljskim objektima na otvorenom i u zatvorenom prostoru za smještaj, ishranu i piće, uz strogo poštivanje uputstava koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Odlukom Štaba se od danas do četvrtka, 8. aprila, od 6.00 do 22.00 sati ograničava rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i drugo) i dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića, te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa, vrt).

Uslov je da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je prostor natkriven, uz strogo poštivanje uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od danas do četvrtka, 8. aprila, ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj, usluge smještaja mogu pružati bez vremenskog ograničenja, a usluge ishrane i pića samo gostima kojima pružaju usluge smještaja u periodu od od 6.00 do 22.00 sata, dok ostalim gostima mogu pružati usluge u otvorenom prostoru objekta (ljetna bašta, terasa, vrt) uz poštovanje svih prethodno nabrojanih uslova.

Od četvrtka će štabovi za vanredne situacije gradova/općina, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, u svojoj lokalnoj zajednici donositi odluke kojima će se uređivati rad ugostiteljskih objekata.