Roditeljstvo: Kako umiriti bebu koja plače tokom vožnje automobilom?

Noćna mora svakog roditelja je kada usred vožnje automobilom beba krene da vrišti i plače.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ne gubite nadu, pokušajte da primijenite neki od ovih savjeta i krenite u vožnju.

Provjerite bebi pojas

I sami znate da bebin plač može da ukaže da joj nešto smeta. Bebe brzo rastu i možda niste obratili pažnju, ali vrlo je moguće da je pojas steže i da se ne osjeća prijatno. Kada je beba mirna provjerite njenu udobnost i da li joj svi dodaci odgovaraju.

Obezbijedite malo zabave

Vi volite mirnu vožnju i uživate u tišini, ali za mlade umove u razvoju, vožnja automobilom vrlo brzo postane dosadna. Ponesite mu omiljene igračke, svaki put ih zamjenite novim. Na taj način će se osjećati kao da je kod kuće i bit će opuštenije.

Pustite umirujuću muziku

U zavisnosti šta dijete voli i da li želite da zaspi ili bude budno. Sve u svemu djeca vole muziku i taj način umirivanja se pokazo kao najefikasniji.

Provjerite temperaturu u automobilu

Toplota najviše razdraži dijete. Njemu je već nezgodno u sjedalici i sigurno mu još više vruće. Vodite računa da ne bude direktno izloženo suncu i obavezno uključite klimu da bi se osjećalo prijatnije.

Neka vaša beba istraži sjedište i navikne se na njega

Ako dijete plače svaki put kada ga stavite u sjedište. Uzmite jedan dan i ponesi te ga kući, pružite djetetu priliku da ga malo istraži i shvati da to nije nikakav “bauk”, pišu Bebe.avaz.ba.

I savjet za kraj, ne brinite se ovo je samo faza koja će proći. Dijete će vrlo brzo početi da uživa u vožnji, samo budite stpljivi i učinite vožnju koliko god možete opuštenom i zabavnom.