Bez restriktivnih mjera: Nova školska godina u ovom kantonu počinje 1. septembra

Više na snazi nije obavezno nošenje maski u školama.


Foto: Envato
Foto: Envato

Nova školska godina počinje 1. septembra. I ove godine u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona primjetan je manji broj upisanih učenika u prvi razred u odnosu na broj učenika koji završavaju deveti razred.

Kada je u pitanju nastavno osblje, u odnosu na prethodne školske godine, ove se radilo na poboljšanju položaja uposlenih, odsnosno rješavanju radno – pravnog statusa učitelja i nastavnika.

 – To smo uradili na način da smo donijeli nove pedagoške standarde i osigurali sigurnost našim zaposlenicima, i tu pokazuje podatak da je broj tehnološkog višaka smanjen, a ne povećan. Tako smo donijeli određenu sigurnosti na više pozicija i na taj način mi želimo da radna mjesta budu sigurna, zaustavimo odlazak stanovnika i oni ako ne budu imali dobre uslove za rad, oni će napustiti BiH, a kvalitetan su kadar i dugo su bili u nastavi, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Kako bi učenici ,ali i prosvjetni radnici što spremnije dočekali početak nastave, kroz razne mjere radi se na poboljšanju uslova obrazovanja.

 – Jedna od njih je nabavka udžbenika za sve osnovce od prvog do devetog razreda i već je počela distribucija udžbenika po školama lično sam se uvjerio o dinamici kako to teče, tako da očekujemo da će udžbenici biti spremni za početak nove školske godine i da će biti na raspolaganju učenicima, dodao je Omerović, prenosi Tuzlainfo.ba.

Pored besplatnih udžbenika, u toku su i kapitalne investicije za koje je u ovoj godini izdvojeno preko tri miliona i 600 hiljada KM. Ova sredstva će biti namijenjena za rekonstrukciji postojećih školskih objekata, njihovu adaptaciju i izgradnju novih.

 – Implementacija ovih sredstava je u toku, škole su nadležne za raspisivanje tendra i provedbu istih, te očekujemo da će do početka nove školske godine neki radovi biti završeni. Posebno nam je važno da budemo spremeni za zimu , tako da smo zahtjevali od škola da taj proces provedu u skladu sa propisima i da sve bude spremno, zaključio je Omerović.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji i brojnim mjerama kojima se spriječava širenje korona virusa, više na snazi nije obavezno nošenje maski u školama, a nadati se da će tako ostati i do kraja školske godine. Tako će brojni učenici, nakon raznih ograničenja, biti u mogućnosti da ponovo vide lica svojih drugara iz klupa, kao i da zajedno borave u istom odjeljenju.