KS: Roditelji čija djeca nisu upisana u vrtiće u julskom roku, u septembru će imati mogućnost odabira predškolskih ustanova

Prema podacima Ministarstva za odgoj i obrazovanje, ukupno je u vrtiće primljeno 8.398 djece i to 6.362 djece sa rezervacijama iz prethodne školske godine i 2.036 djece primljene u toku julskog upisnog roka.


Foto: Vlada KS

Ukupno je registrovano 3.131 dijete za julski upisni rok. Pravo izbora u prvom dijelu upisnog roka iskoristilo je 2.353 roditelja/staratelja. U drugom dijelu upisnog roka, od 2.120 djece registrovane za izbor, pravo izbora predškolske ustanove iskoristilo je 1.499 roditelja/staratelja.

Pravo prigovora na julski upisni rok je iskoristilo 297 roditelja, od čega je na 178 prigovora odgovoreno pozitivno, a 119 prigovora je ocijenjeno kao neosnovano”, navode iz Ministarstva.

Ističu da je nakon objave konačne rang liste, u predškolske ustanove u Kantonu Sarajevo primljeno 3.375 djece u JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo i 5.023 djece u privatne predškolske ustanove na području Kantona Sarajevo.

– Bitno je naglasiti da je Programom Vlade Kantona Sarajevo predviđeno da pravo na sufinansiranje imaju djeca, državljani Bosne i Hercegovine koji imaju prebivalište na području Kantona Sarajevo i to u iznosu od 200,00 KM za cjelodnevni boravak, odnosno 100,00KM na poludnevni boravak, u privatnim predškolskim ustanovama koje nisu povećale cijenu za više od 10% u odnosu na prethodnu školsku godinu, podsjećaju također iz Ministarstva.

Predškolske ustanove su dužne do 29.08.2022. godine obavijestiti email-om roditelje/staratelje o terminu njihovog dolaska u ustanovu, u okviru kojeg će se izvršiti potpisivanje Ugovora i pregled i preuzimanje originalne dokumentacije.

Liste primljene djece u julskom upisnom roku dostupne su ustanovama putem EMIS sistema i na web stranici Ministarstva. Na osnovu OID brojeva primljene djece EMIS osobama su dostupni potrebni podaci o roditeljima/starateljima.

– Napominjemo da će roditelji čija djeca nisu upisana u predškolske ustanove u julskom upisnom roku, ili žele promijeniti predškolsku ustanovu u koju im je dijete primljeno, u septembru imati mogućnost odabira predškolskih ustanova za svoju djecu.

Roditelji čija djeca nisu registrovana kroz sistem EMIS, pravo na registraciju biti će im omogućeno u oktobru 2022. godine.

Na kraju je bitno napomenuti da sistem EMIS-predškolsko i usvojeni Program Vlade Kantona Sarajevo, omogućavaju kontinuirani upis u toku cijele godine i ostvarivanje prava na sufinansiranje od trenutka upisa djeteta u ustanovu. Planirano je da se svaki mjesec u toku školske godine omogućava upis djece u predškolske ustanove, poručuju iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.