Roditelji ljuti zbog pjesme iz čitanke: Nene su sjajne, tate i mame ništa ne vrijede

Roditelji traže da se sporna pjesmica izbaci iz čitanke.


Foto: Nezavisne novine

Pjesma “Babe su nam sjajne” koja se nalazi u čitanci “Zov reči” izdavača “Klett”, razbjesnila je mnoge roditelje u Srbiji.

Već danima na društvenim mrežama kruže fotografije ove pjesme gdje su zaokružene, prema mišljenju roditelja, sporne riječi, a većina njih smatra da djeca ovakva djela ne bi trebalo da čitaju. Ipak, izdavačka kuća “Klett” za Telegraf.rs tvdi da im se nijedan roditelj dosad nije obratio sa primjedbom, iako su upoznati sa polemikom koja se vodi.

Kako su komentarisali, roditeljima najviše smeta dio pjesme u kom se navodi da su “mame nervozne”, kao i da “tate i mame ništa ne vrede”, dok se veličaju bake i deke. Kako se čini, autor pjesme Dragomir Đorđević, želio je da istakne značaj baka i deka u odrastanju, kao i pažnju koju posvećuju unučićima. Ipak, mnogim roditeljima je zasmetao način na koji su formulisane rečenice, pišu Nezavisne.

 – Tužno i uvredljivo. Zar ćemo ovo dozvoliti? Ko nam uređuje udžbenike, a ko ih izdaje? Ko na kraju iste kupuje?, napisao je jedan roditelj uz fotografiju stranice udžbenika na kojoj se nalazi pjesma.

 – Ja bih lično ovu pesmicu preskočila i ne bih obradila istu sa svojim učenicima. Možda ovu pesmu ljudi sada ne smatraju problemom, ali upravo ovakvi i slični sadržaji u budućnosti doneće nam velike probleme. Cilj je potpuno oduzeti autoritet prvo nastavnom kadru, a onda i roditeljima, prokomentarisala je jedna učiteljica.

 – Užas. O kom udžbeniku se radi? Treba pokrenuti neku peticiju, tražiti i isterati da ko je za ovo odgovoran, da se više ne pita, glasio je jedan od komentara roditelja.

Ipak, bilo je i onih koji su pojasnili da je u pitanju “pjesma rugalica” koja je sastavni dio obrazovanja, kao i da roditelji treba da se zapitaju ukoliko ih Đorđevićeve riječi vrijeđaju.

Iako se već danima polemiše i vodi bitka između onih koji su “za” i “protiv” pomenutog djela, iz izdavačke kuće “Klett” kažu za Telegraf.rs da im se nijedan roditelj nije obratio sa žalbom, kao i da je navedena pjesma predložena Pravilnikom o Planu i programu nastave i učenja u okviru domaće lektire.

 – Kao odgovoran obrazovni izdavač, trudimo se da što više književnih dela iz domaće lektire uvrstimo u svoje Čitanke kako bi učenicima svi potrebni tekstovi bili dostupni na jednom mestu. Upravo iz tog razloga dečja pesma “Babe su nam sjajne” našla se u Čitanci za drugi razred “Zov reči”, autorke Radmile Žeželj. Ministarstvo prosvete odobrilo je Čitanku “Zov reči” 2019. godine, od kada se ona i koristi u nastavi. Autorka ovog izdanja je učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Više od trideset godina uspešno izvodi generacije đaka, koji su joj uvek bili inspiracija i motivacija za pripremu kvalitetnih udžbenika, dodatnih nastavnih materijala, ali i priručnika za učitelje, naveli su iz “Kletta”.

Kako dodaju, u Pravilniku o Planu i programu nastave i učenja za srpski jezik za drugi razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja jasno se navodi šta čini izbor pjesama Dragomira Đorđevića.

 – Toga se svi obrazovni izdavači pridržavaju. Između ostalih, nalazi se sledeći izbor presama ovog cenjenog dečjeg pisca: Kad sam bio mali, Babe su nam sjajne, Recept za dedu, Sve su majke, Ja sam bio srećno dete, Jednom davno ko zna kada, Prvoaprilska pesma, Mi imamo maštu, Tajanstvena pesma, Biti pekar to je sjajno, Uspon jednog lava, Stonoga, Veštice su samo trik, pojašnjavaju iz ove izdavačke kuće.

Ko je Dragomir Đorđević?

Dragomir Đorđević, jedan je od najpriznatijih srpskih pjesnika za djecu, koji je napisao više od 2.000 pjesama i objavio 17 knjiga poezije za najmlađe.

Dobitnik je i vrijednih nagrada za života i posthumno, a neke od njih su Književna nagrada “Neven”, priznanje “Zmajev štap” Zmajevih dječjih igara, nagrada Politikinog Zabavnika i druge.