Časovi na hodniku: Roditelji osnovne škole u BiH traže uslovnije prostorije za svoju djecu

Učenici zbog nedovoljnog broja učionica su prinuđeni da pohađaju nastavu u improvizovanim učionicama, kao npr. na hodnicima.


Foto: Školski.ba / Freepik

Šef Odjeljanja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Zoran Bulatović u izjavi za Radio Brčko naglasio je da je ovakva situacija već 20 godina, te da se sada aktivno traži odgovarajuće rješenje pomenutog problema

Više od 100 roditelja čija djeca pohađaju Treću osnovnu školu u Brčko distriktu danas su organizovali mirno okupljanje ispred te institucije pošto nisu dobili odluku koju su tražili od Vlade Brčko distrikta za izmještanje dijela Odjeljenja za obrazovanje koje se nalazi već 20 godina u istoj zgradi, piše Fokus.ba.

Predstavnik Vijeća roditelja Treće osnovne škole Alma Klebić, koja je podržala grupu nezadovoljnih roditelja kaže da više od deset godina zahtijevaju preduzimanje mjera i radnji od nadležnih organa Distrikta kako bi izmjestio dio uposlenika Odjeljenja za obrazovanje koji su smješteni na trećem spratu, jer djeca nemaju dovoljno prostora za kvalitetno odvijanje nastavnog procesa.

Improvizovane učionice

 – Učenici zbog nedovoljnog broja učionica su prinuđeni da pohađaju nastavu u improvizovanim učionicama, kao npr. na hodnicima, dok dopunski časovi nisu u mogućnosti uopšte da se održavaju. Takođe, u školu svakodnevno ulazi veći broj neidentifikovanih osoba koje nisu zaposlenici škole i koje potencionalno mogu ugroziti učenike škole i osoblje, navela je Klebić.

Klebić takođe kaže da traže od nadležnog Odjeljenja brčanske Vlade dostavljanje odluke o izmještanju pomenutih uposlenika Vijeću roditelja Trće osnovne škole.

 – Mi tražimo dostavljanje odluke o dodjeli drugih prostorija dijela Odjeljenja za obrazovanje do 1. decembra 2023. godine, a ne dopis sa nepotpunim informacijama i obećanjima i nadamo se da ćemo mirnim putem doći do rješenja i da će se napokon nešto početi raditi na ovom dugogodišnjem neriješenom problemu, istakla je Klebić.

Šef Odjeljanja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Zoran Bulatović u izjavi za Radio Brčko naglasio je da je ovakva situacija već 20 godina, te da se sada aktivno traži odgovarajuće rješenje pomenutog problema.

Učenici nisu ugroženi

 – Godine 2018. Odjeljenu za obrazovanje su bile dodijeljene prostorije i 2021. kada je trebalo da se izvrši preseljenje tih pododjeljenja iz Treće osnovne škole, isti prostor nam je oduzet za potrebe nekih drugih institucija. Tu se nalaze na hiljade dokumenata i dosijea od zaposlenih koji su u obavezi da se trajno čuvaju i ne možemo to tek tako izmjestiti i kada se steknu uslovi i nađe adekvatan prostor biće izmješteni dijelovi ovog Odjeljenja, pojasnio je Bulatović.

Bez obzira na sve, Bulatović smatra da učenici i nastavni proces suštinski nisu ugroženi, jer u poslednje tri godine nisu imali niti jedan zabilježen slučaj da je u bilo kom segmentu narušena bezbjednost učenika.

Zbog mogućeg ulaska nepoznatih osoba u zgradu škole opcija je pojačati dežurstvo nastavnika i mogućnost dodatnog obezbjeđenja školskog objekta uz pojačan video nadzor, dok se situacija, zaključio je Bulatović, u potpunosti ne riješi.