U školi u BiH 400 učenika nemaju praksu jer krov prokišnjava

Učenici zaslužuju bolje uslove školovanja.


Foto: Nezavisne novine

U osam učionica, odnosno radionica u Tehničkoj školi u Banjaluci, obustavljena je praksa, a nakon što je inspekcija ustanovila da ove prostorije ne ispunjavaju uslove za održavanje nastave.

Kako su saopštili iz ove škole, u njoj su bili brojni problem, a jedan od najsloženijih i urgentnih bila je sanacija oštećenja krova u dijelu škole koji se koristi za obavljanje praktične nastave (radionice).

 – Pored ovog problema bilo je mnoštvo drugih, ali smo to rješavali uz pomoć Vlade RS, institucija RS, prijatelja škole u iznosu više od 337.00 KM i to u opremi za izvođenje nastave i drugim sredstvima za izvođenje nastave. Nakon višestrukih incijativa upućenih gradonačelniku u zadnjih deset mjeseci i Gradskoj upravi u smislu realizacije i popravke oštećenja na krovu, iz Gradske uprave poslati su vještaci da utvrde stanje, saopštili su iz ove škole.

Dodaju da je nakon kontrole donesen zaključak da prostorije ne ispunjavaju uslove za održavanje nastave, te da se ista obustavi u njima, pišu Nezavisne.

 – Govorimo o osam učionica u kojima boravi 400 učenika u toku jednog dana, što je četvrtina ukupnog broja učenika koji pohađaju školu. Da apsurd bude veći, Gradska uprava nas je obavijestila da neće moći izaći u susret i finansirati sanaciju pomenutog dijela krova, iako je gradonačelnik obećao u više navrata da će iznaći sredstva, što nam je dalo nadu da ćemo problem riješiti. Ovakva odluka Gradske uprave nas je zatekla i stavila u nezavidan položaj, te nas prisiljava da obustavimo izvođenje nastave kako ne bi ugrozili sigurnost učenika i radnika škole koji koriste te prostorije, navode iz banjalučke Tehničke škole.

Napomenuli su da su srednje škole uknjižene na lokalnu zajednicu, te da je njihova odgovornost da vode računa o stanju objekta, te ističu da “takav odnos nije sigurno prema Tehničkoj školi u Banjaluci”.

 – S tim u vezi, kao direktor ustanove, a u cilju sprečavanja neželjenih posljedica po učenike i radnike škole, prihvatićemo odluku da radionice budu privremeno zatvorene, u nadi da će se, što skorije, pronaći rješenje, naveo je Vladimir Kuvalja, direktora ove škole.

Kako stoji u odgovoru koji je Gradska uprava poslala ovoj školi, oni su zaprimili dopise u vezi sa zahtjevom Tehnička škola u kome se traži sanacija krova koji se nalazi iznad radioničkog prostora.

 – Grad zaista cijeni napore i trud Vaše škole, koja svojim aktivnostima daje doprinos u razvoju akademske zajednice. Tim više, izražavamo žalenje što nismo u mogućnosti da Vam izađemo u susret i finansiramo sanaciju pomenutog dijela krova, jer u Budžetu Grada za 2023. godinu nisu planirana novčana sredstva za navedenu namjenu. Svakako Vam preporučujemo da se obratite Ministarstvu prosvjete i kulture, koje, takođe, sufinansira rad srednjih škola, stoji u dopisu Gradske uprave.