Riznica znanja: Zašto se kaže – “Kaži dragička”?

Znate li kako je nastala popularna izjava: "Kaži dragička!"


Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”? Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lijepu vijest ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?

Postoji mnogo različitih rečenica i izraza u našem jeziku koje smo prihvatili takve kakve smo ih naučili i shvatili njihova značenja, ali možda se nismo ni zapitali kako su one nastale.

Dvije su verzije porijekla ove uzrečice. Prva teorija je da je riječ “dragička” jednostavno potekla od riječi “drago”, “dragost” – u smislu nečega dobrog. Dakle, kada nekome kažemo neku “dragu” odnosno dobru, radosnu vijest, nagovijestit ćemo je sa izvedenicom “dragička”.

Druga teorija ili više legenda je da je ovaj uzvik nastao po gospođi Dragić koja je živjela u Beogradu i imala veoma zanimljiv hobi.

Naime, gospođa Dragić je uvijek znala najsvježije vijesti iz (privatnog) života poznatih Beograđana, a svoju “slavu” je stekla upravo prepričavajući te pikanterije koje su se dugo pamtile i prenosile dalje.

Upravo je zato postalo popularno da kada neko želi da ispriča neki trač kaže “Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi i da čuje najnovije pikanterije.

Vremenom je “Ć” prešlo u “Č” zbog promjene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, ali je i značenje promijenjeno, jer više time ne želimo da nagovijestimo trač već neku lijepu vijest.