Pretvorite dom u laboratorij: Sastojke za ovaj eksperiment sigurno imate, a rezultati će vas oduševiti

Osmoza je jedan od najvažnijih fizioloških procesa u organizmu. Djeca često ne shvate ovu lekciju iz biologije u teoriji, a ovo je izvrstan način da kroz zabavu pomognete djetetu da razumije osmozu.


Da bismo razumjeli šta je osmoza, možemo da pogledamo šta se dešava sa gumenim medvjedićima kada se ostave da se preko noći natapaju u različitim rastvorima, piše Tamara Nikoličić, dipl. biolog i master prof. biologije za portal detinjarije.com.

Zaronimo u proučavanje života i osnovnih fizioloških procesa sa novim eksperimentom iz biologije za djecu! Bavićemo se osmozom – procesom koji djeca često ne mogu baš najbolje da razumiju u teoriji.

Naime, osmoza je jedan od najvažnijih fizioloških procesa bez kojeg život ne bi mogao da bude ovakav kakav jeste.

Šta je osmoza?

Osmoza je proticanje vode niz njen gradijent koncentracije, kroz polu-propustljivu membranu. Šta to znači? To znači da voda teče od mjesta gdje je u većoj koncentraciji do mjesta gdje je u nižoj koncentraciji da bi pokušala da izjednači koncentracije oba rastvora.

Osmoza je primjer difuzije, kada molekuli teže da se ravnomjerno raspoređuju u prostoru.

Šta je polu-propustljiva membrana – kakva je inače naša ćelijska membrana?

To je membrana ili barijera koja omogućava prelazak nekih molekula ili supstanci, ali ne i drugih. Svakodnevni primjer je plastična folija u vašoj kuhinji: omogućava da vazduh i vodena para prolaze kroz nju, ali ne i voda ili hrana. Tako naša ćelijska membrana omogućava prelazak vode i nekih rastvorenih supstanci – malih molekula rastvorenih u rastvaraču kao što je voda. Međutim, neke rastvorene supstance ne mogu da prelaze našu ćelijsku membranu i to je dobra stvar.

To znači da naše ćelije mogu da se skupljaju ili nabubre u zavisnosti od toga kom rastvoru su izložene! Primjeri u prirodi za osmozu su uzimanje vode iz zemljišta od strane biljaka ili ulaženje vode u  ćeliju.

Kućni eksperiment za učenje osmoze

Sve je ovo vrlo lako i jednostavno napraviti kod kuće, a najbolje od svega je što je eksperiment potpuno bezbijedan – na bazi tečnosti ili vode. To takođe znači da sigurno imate sav neophodan materijal za rad pri ruci i možete vrlo brzo da oživite ovaj mali naučni projekat.

Hajde da istražimo sa djecom šta je to osmoza i kako se zapravo dešava – i to na bazi gumenih bombona!

„Rastvorena supstanca“ je opšti termin koji se odnosi na određeni molekul rastvoren u rastvoru. Na primjer, u rastvoru slane vode – molekuli soli su rastvorene supstance. Što više soli ubacimo u rastvor, to više povećavamo koncentraciju rastvora.

Voda se kreće iz područja sa nižom koncentracijom rastvorene supstance u područje sa većom koncentracijom rastvorene supstance. Ovo kretanje molekula vode naziva se „osmoza“. Da bismo ispitali proces osmoze i vidjeli na očiglednom primjeru kako on funkcioniše, možemo da pogledamo šta se dešava sa gumenim medvjedićima kada se ostave da se preko noći natapaju u različitim rastvorima.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

  • Dvije posude kao što su manje zdjele, šolje ili tegle
  • Gumeni medvjedići
  • So
  • Voda
  • Linijar

Uputstvo:

Dodajte po pola šolje vode u svaku od pripremljene dvije prazne posude. Dodajte 1 kašičicu soli u jednu od posuda i dobro promiješajte – kako bi se so rastvorila.

Ubacite nekoliko gumenih medvjedića u svaku od posuda i ostavite da odstoji 8 sati ili preko noći.

Nakon toga, slijedi posmatranje rezultata. Obratite pažnju šta se dogodilo sa svakim gumenim medvjedićem. Uporedite gumene medvjede jedne s drugima, a također i one gumene medvjede koji su ostavljeni po strani (koji se nisu natapali preko noći).

Šta primjećujete?

Koncentracija rastvorenih supstanci unutar gumenog medvjedića je veća od koncentracije rastvorene supstance u običnoj vodi. Kao rezultat toga, u našem eksperimentu, voda je ušla u gumeni medvjedić – uzrokujući da on nabubri. Eto odgovora zašto je gumeni medvjedić ”rastao” preko noći.

Isto važi i za gumenog medvjeda stavljenog u rastvor slane vode. Međutim, razlika u koncentraciji rastvora nije bila velika, tako da je manje vode ušlo u gumenog medvjedića u ovoj posudi. Drugim riječima, bilo je potrebno manje vode da se izbalansira koncentracija rastvorene supstance unutar i izvan gumenog medvjedića. Tako je gumeni medvjedić u rastvoru slane vode porastao manje nego medvjedić u rastvoru obične vode.

Možete eksperimentisati sa različitim koncentracijama rastvora da vidite kako to utiče na krajnji ishod.

  1. Šta se događa kada dodate dvostruko više soli u posudu sa vodom preko noći?
  2. Da li se može dodati neka određena količina soli da bi gumeni medvjedić održao svoju pravu veličinu?

Probajte, pa nam javite!