Riznica znanja: Koja je najbrža životinja na svijetu

Upoznajte gospodare brzine, najbrže životinje u zraku, u vodi i na kopnu.


Najbrža životinja u zraku

Kada je u pitanju brzina, Sivi Soko je apsolutni svjetski šampion sa svojom brzinom koja može dosegnuti i više od 300 km/h! On nije samo najbrža ptica, već i najbrža životinja na svijetu.

Iako je u standardnom letu najbrža ptica na svijetu čiopa (vrsta jako slična lastavicama) koja može letjeti brzinom od 160 km/h, Sivi Soko se i dalje smatra šampionom s najvećom zabilježenom brzinom od 389 km/h. Važno je zapamtiti da Sivi Soko ovu brzinu može dosegnuti samo kada se obrušava na plijen, piše Pixelizam.com.

Najbrža vodena životinja na svijetu

Crni marlin, koji je dosta sličan sabljarkama koje se smatraju jednim od najbržih morskih životinja sa svojim brzinama do 109 km/h, drži apsolutni rekord kada je u pitanju najbrža riba na svijetu. Maksimalna zabilježena brzina crnog marlina, ipak je znatno iznad sabljarkine i iznosi čak 130 kilometara na sat!

Najbrža kopnena životinja na svijetu

Gepard je velika mačka iz Afrike i nekih dijelova Bliskog istoka. Za razliku od većine drugih mačaka, gepardi se ne mogu popeti na stablo (iako uglavnom mogu skočiti na niže grane).

Ipak, čini se da penjanje po stablima i nije nešto što ih previše brine, s obzirom na to da su gepardi uvjerljivo najbrže kopnene životinje na svijetu. Mogu dosegnuti brzinu od 120 kilometara na sat, i zadržati istu na udaljenosti od 500 metara. A kao da to nije dovoljno, gepardi mogu dosegnuti brzinu od 0 -100 km/h za samo 3 sekunde.